Annons
Nyheter

Regeringen: Väl medveten om allvaret för biogasen

Regeringen säger sig vara väl medveten om allvaret och oron vad gäller den svenska biogasens framtid. En EU-dom kan också göra det svårare för Sverige att leva upp till bindande klimatmål.
Men någon enkel och snabb lösning kan vara svår att hitta.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har fått ett biogasproblem på halsen sedan en EU-dom lett till en skattechock på biogas i Sverige. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Regeringen har stor förståelse för den osäkerhet som många företag känner nu och analyserar om det finns några möjligheter att stödja biogas och att hjälpa de drabbade företagen. Särskilt måste analysen beakta att inga nya statsstödsproblem uppkommer."

Upp i rök

Det skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) pressekreterare Niklas Gillström till TT om vad regeringen gör med anledning av EU-tribunalens dom i december som lett till att den skattebefrielsen för biogas i Sverige gått upp i rök.

Annons

I ett brev till EU-kommissionen i början av mars skriver Svantesson och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att osäkerheten som domen skapat är "mycket oroande" och konsekvenserna för biogasaktörerna är stora. De framhåller också att biogasen spelar en viktig roll för att Sverige ska klara sin del av de mål för minskade utsläpp som EU satt upp gemensamt.

Ingen quick-fix

Men regeringen tror inte att den snabbaste eller enklaste lösningen är att försöka använda ett nytt, aviserat gruppundantag (GBER) för att skattegynna den svenska biogasen framöver. En kombination av villkor i GBER och energiskattedirektivet måste vara uppfyllda, bedöms det.

"Givet detta är det långt ifrån säkert att Sverige skulle ha rätt att ge stöd i enlighet med GBER. Skulle det visa sig att EU-kommissionen vid en granskning i efterhand skulle underkänna användningen av GBER skulle de enskilda företag som tagit emot stödet bli återbetalningsskyldiga och det skulle slå hårt mot företagen" uppger finansministerns pressekreterare.

Dessutom skulle det krävas svenska lagändringar. Det tar också tid.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons