Annons
Nyheter

Regeringskris i orostider - ingen katastrof

Krig i Europa och Sverige i en utdragen Natoprocess.
Det kan tyckas som ett dåligt läge för en potentiell regeringskris.
Men enligt experter som TT talat med gör det troligtvis ingen större skillnad.
Inrikes • Publicerad 4 juni 2022
Statsminister Magdalena Andersson kallar misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson för oansvarig. Men hur farligt är det med en övergångsregering? Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson kallar misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson för oansvarig. Men hur farligt är det med en övergångsregering? Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Om riksdagen röstar för misstroende för Morgan Johansson (S) har statsminister Magdalena Andersson meddelat att hela regeringen avgår.

Hon har kallat SD:s misstroendeförklaring, som backas av M, KD och L, för oansvarig och beskrivit situationen som "farlig på riktigt", med tanke på oron i omvärlden.

Annons

Men enligt experter som TT talat med är en regeringskris, med följande övergångsregering, inget större problem trots orostider.

– Det skramlas och bråkas mycket nu. Det gäller att ha i åtanke att det är val snart, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

"Inte så mycket händer"

En misstroendeomröstning är enligt honom ett sätt för oppositionen att ge regeringen ett nålstick. Regeringen i sin tur kan samla poäng genom att berätta hur oansvarigt det är.

– Det är en del av det politiska spelet. Men det paradoxala är att inte så mycket händer om vi får en övergångsregering, säger han.

Han menar att de borgerliga partierna knappast är intresserade av att störa Sveriges Natoansökan.

– I praktiken finns det ett väldigt stark samförstånd mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson i den frågan. Det kan finnas olika tankar kring hur långt man vill gå när det gäller eftergifter till Turkiet, men i princip har nog båda parter bestämt sig för att man gör det som krävs, säger han.

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror inte att en övergångsregering skulle påverka Sveriges säkerhet i någon större utsträckning.

– Om man tänker på Ryssland så har de mycket annat att stå i just nu, det är inget praktiskt problem. Man kan hävda att om vi blir militärt angripna av Ryssland så är det sämre med en övergångsregering. Men det är inte regeringen som för krig utan det ligger på Försvarsmakten, ur den synvinkeln spelar det ingen roll, säger han.

Ger Turkiet förhandlingsläge

Däremot skulle Sverige kunna hamna i ett sämre förhandlingsläge i förhållande till Turkiet i Natofrågan.

I nuläget förs förhandlingarna enligt Mike Winnerstig främst på högre tjänstemannanivå. Om de istället lyfts till ministernivå kan det bli problem.

Annons

– Det är klart att om man ska hissa frågan kan det spela en roll om vi har en riktig ministär, i meningen att den är folkvald, och inte en expeditionsministär. Om Turkiet vill bråka kan de säga att de vill vänta tills vi har en riktig regering på plats, och hela processen kan skjutas upp några månader, säger han.

Enligt Jonas Hinnfors kommer förhandlingarna med Turkiet att fortsätta oavsett övergångsregering eller ej.

– Det finns ingenting som förhindrar det. Det är också svårt att se att oppositionen skulle ha invändningar mot att Natoförhandlingarna fortsätter i ett sådant läge, säger han.

Fakta: Så fungerar en övergångsregering

En övergångsregering har i princip samma befogenheter som en vanlig regering men den får inte utlysa extra val.

Däremot är en övergångsregering i praktiken begränsad av att den är bortröstad och saknar stöd i riksdagen.

Enligt praxis brukar en övergångsregering därför undvika beslut och förslag som är politiskt laddade. Den brukar inte heller svara på frågor eller interpellationer från ledamöter.

Källa: Riksdagen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons