Annons
Nyheter

Regimkritiker manar till nya protester

Iran • Publicerad 14 oktober 2022
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.Foto: Ayatollans kansli/AP/TT

Aktivister i Iran uppmanar till nya regimkritiska demonstrationer på lördagen efter den 22-åriga Mahsa Aminis död den 16 september efter det att hon hade gripits av landets moralpolis.

Uppmaningarna på sociala medier på fredagen åtföljdes ofta av aktivisternas slogan: "Detta är början till slutet". Många valde att använda sociala medier på allmänna torg och platser, där deras internetidentiteter inte kunde avslöjas.

Annons

Uppmaningar om protester sprids trots ökat våld mot demonstranter från regimens sida. Över 100 personer har dödats sedan protesterna bröt ut, och ytterligare närmare 100 har fått sätta livet till i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor i sydöstra Iran. Över 20 underåriga finns bland dödsoffren enligt Amnesty International.

Mahsa Amini greps av landets så kallade moralpolis då hon inte bar sin slöja på korrekt sätt. Men protesterna har sedan blivit bredare i kritiken mot regimen.

Protester förekom även under fredagen, med rapporter om missnöjesyttringar i samband med fredagsbönen.

Men Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, anklagar "fiender till Iran" att stå bakom "upploppen".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons