Annons
Nyheter

Region i förstärkningsläge söker pensionärer

Vård • Publicerad 4 november 2022
Bemanningsproblemen i Region Västerbotten påverkar hur många vårdplatser som kan hållas öppna. Arkivbild.
Bemanningsproblemen i Region Västerbotten påverkar hur många vårdplatser som kan hållas öppna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I över en vecka har det rått förstärkningsläge i Region Västerbotten. Anledningen är hög frånvaro bland medarbetarna, vilket har lett till att färre vårdplatser har kunnat hållas öppna, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Förstärkningsläget innebär att vi mobiliserar våra krafter så att vi kan fatta beslut på ett snabbare vis än normalt. För patienterna ska det inte innebära någon skillnad, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör till SVT Västerbotten.

Annons

Regionen har nu börjat söka efter pensionerade sjuksköterskor och studenter som kan arbeta extra på de tre berörda sjukhusen.

De inventerar även sjukvårdspersonal som deltar i forsknings- och utvecklingsprojekt för att se om det finns möjlighet att omplacera personal.

Enligt Brita Winsa vänder man på alla stenar för att hitta en lösning för att på kort sikt kunna säkra upp vårdplatser. Problemet bedöms dock fortgå under lång tid då man väntar stora pensionsavgångar bland sjuksköterskor de närmsta åren och det är svårt att rekrytera ny personal.

Fakta: Olika beredskapslägen

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. De används för att akutsjukvården ska kunna ha resurser som matchar det aktuella behovet.

Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Katastrofläge: Alla de funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk. Personal och utrustning förstärks.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons