Annons
Nyheter

Region Skåne fasar ut hyrläkare – ersätter med egen personal

Omkring 65 hyrläkare på heltid har de första sju månaderna kostat Region Skåne 158 miljoner kronor.
Nu finns det planer på att hyrläkarna ska fasas ut i regionen och ersättas av egen, anställd personal.
I första hand ska detta gälla sjukhusen – för på vårdcentralerna är det ännu för svårt att fylla upp med ordinarie läkare.
Skåne • Publicerad 26 september 2024
Region Skåne vill förmå hyrläkare att ta anställning i den egna organisationen i stället.
Region Skåne vill förmå hyrläkare att ta anställning i den egna organisationen i stället.Foto: isabell Höjman/TT

Region Skåne har långt gångna planer på att fasa ut bemanningsanställda läkare, så kallade stafettläkare. I onsdags hölls även ett möte med företrädare för Läkarförbundet Skåne om detta.

– Ingenting är definitivt eller spikat ännu, men det ligger helt i linje med våra tankar om att bästa arbetslaget och arbetsmiljön bygger på egen personal, där hela teamet är anställt av oss och vi tar ansvar för helheten, säger Linda Allansson Wester (M), ordförande för personalnämnden i Region Skåne.

Annons

– När vi frigör kostymen från hyrläkare frigör det för oss att satsa på egen personal.

Region Skåne vill nu fasa ut hyrläkarna. Tidigare har hyrsjuksköterskor fasats ut.
Region Skåne vill nu fasa ut hyrläkarna. Tidigare har hyrsjuksköterskor fasats ut.Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

I fjol inledde regionen arbetet med att fasa ut hyrsjuksköterskor, vilket fullföljdes i år. I fjol lades 312 miljoner på denna kategori – i år knappt nånting alls.

Och nu är det läkarnas tur att inte hyras in längre. I fjol kostade stafettläkarna 289 miljoner kronor. Fram till och med juli i år har man lagt 158 miljoner på hyrläkare.

– De här bemanningsläkarna motsvarar omkring 60-65 årsarbeten, säger Linda Allansson Wester.

Vilket innebär att en sådan läkartjänst kostar 4,1 miljoner om året.

Samtidigt finns det omkring 5 300 läkare anställda av Region Skåne.

– Nu har vi gjort en analys om hur det ser ut, inventerat läget och börjat planera framåt. Det man pratar om är ett stegvis införande av hyrstopp.

Fram till juli i år har Region Skåne lagt betalat 158 milijoner kronor för 60-65 heltidstjänster av hyrläkare.
Fram till juli i år har Region Skåne lagt betalat 158 milijoner kronor för 60-65 heltidstjänster av hyrläkare.Foto: Claudio Bresciani/TT

Frågan är hur det ska gå till. Flera vårdcentraler är helt beroende av hyrläkare för att kunna gå runt, och har knappt någon egen fast anställd. Röntgenavdelningen på Trelleborgs sjukhus bemannas av hyrläkare och pensionerade läkare, enligt SVT.

”Vi ser det som lika viktigt att vi utvecklar oss som arbetsgivare så att man på våra vårdcentraler talar om att det är en bra arbetsplats att vara på.”
Linda Allansson Wester (M), regionpolitiker

– Så som vi har pratat ser vi att sjukhusen har en situation och primärvården en annan. Så för hela regionen är det ingen fastställd tidtabell, det diskuteras fortfarande, säger Linda Allansson Wester.

– Men förutom arbetet kring hyrstopp så ser vi det som lika viktigt att vi utvecklar oss som arbetsgivare så att man på våra vårdcentraler talar om att det är en bra arbetsplats att vara på. Vi gör nu också ett förarbete kring egna resursteam som ska finnas på plats inför en sådan förändring.

Annons

Resursteam är som en pool med läkare som ska kunna rycka in där det behövs.

– Vi talar hellre om resursteam, det kan vara många olika kompetenser, som kan bemanna de luckor som finns i verksamheten.

Flera vårdcentraler i Skåne bemannas mestadels med hyrläkare, vilket gör att man i första omgången fasar ut hyrläkare från sjukhusen.
Flera vårdcentraler i Skåne bemannas mestadels med hyrläkare, vilket gör att man i första omgången fasar ut hyrläkare från sjukhusen.Foto: Samuel Steén/TT

Det finns också många äldre, pensionerade läkare som gärna vill jobba några timmar extra, men inte ha heltidstjänster, och därför är hyrläkare. Dessa är också viktiga för vården, exempelvis på vårdcentralerna där de avlastar.

Hur ska ni hantera denna grupp?

– Det där är en jätteviktig grupp för oss, såväl läkare som sjuksköterskor som nått pensionsåldern men vill jobba extra. Vi måste bli bättre på att bli tilltalande för dessa, så de vill vara hos oss, och att vi kan hitta befattningar till dem. Det är en uppgift vi tar på stort allvar.

Linda Allansson Wester (M) är ordförande i personalnämnden.
Linda Allansson Wester (M) är ordförande i personalnämnden.Foto: Region Skåne
Fakta

Så har kostnaderna för hyrläkare ökat i Skåne

Sedan 2010 har regionens kostnader för hyrläkare ökat från nära 90 till 289 miljoner kronor. Hyrläkarnas andel av den totala personalkostnaden har ökat från 0,57 procent till 1,02 procent.

2010 – 89,8 miljoner kronor.

2011 – 102,5 miljoner kronor

2012 – 125,9 miljoner kronor

2013 – 146,3 miljoner kronor

2014 – 179,8 miljoner kronor

2015 – 241,8 miljoner kronor

2016 – 276,6 miljoner kronor

2017 – 172,9 miljoner kronor.

2018 – 170,6 miljoner kronor

2019 – 221,5 miljoner kronor

2020 – 216,1 miljoner kronor

2021 – 203,8 miljoner kronor

2022 – 231,5 miljoner kronor

2023 – 289,1 miljoner kronor.

Källa: Region Skåne och SVT

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons