Annons
Nyheter

Regioner förbjuder Tiktok för anställda

Regioner i landet ser över användningen av Tiktok i anställdas jobbtelefoner och datorer. Både Västernorrland och Blekinge har valt att förbjuda appen.
Säkerhet • Publicerad 28 mars 2023
Regioner väljer att förbjuda användandet av Tiktok på jobbtelefoner och datorer. Arkivbild.
Regioner väljer att förbjuda användandet av Tiktok på jobbtelefoner och datorer. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Region Blekinge fattade beslutet om att förbjuda Tiktok för två veckor sedan och häromdagen kom ett liknande beslut från Region Västernorrland där appen förbjuds på alla digitala plattformar.

– Jag tror att vi går mot en sådan miljö att man i sin arbetstelefon bara använder arbetsrelaterade appar helt enkelt. Det blir en onödig risk att använda den privat, säger Mårten Frosth, informationssäkerhetsansvarig på regionen, till SVT Nyheter Västernorrland.

Annons

I en enkät som Läkartidningen nyligen skickade ut till landets regioner svarade flera att något beslut om förbud inte fattats, men att användningen av Tiktok diskuteras. På måndagen blev det även känt att Försvarsmakten förbjuder appen på anställdas jobbtelefoner.

Oron kring Tiktok handlar om dess ägare, kinesiska Bytedance, och huruvida Kinas regering kan övervaka användares data eller dra nytta av dem. Exempelvis USA och EU-parlamentet har beslutat att förbjuda offentligt anställd personal att ha Tiktok på sina tjänstetelefoner. Kina har i sin tur nekat till alla anklagelser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons