Regioner har köpt tyngdtäcken för miljoner
Tyngdtäcken är täcken med insydda tynger som ger ett tryck på kroppen och har förskrivits till patienter som behandling för bland annat sömnproblem och koncentrationssvårigheter. Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) ger Sveriges regioner rekommendationer om vilka medicinska produkter som bör användas. Den 28 oktober gav de rekommendationen till regionerna att sluta finansiera tyngdtäcken.
– Vi och andra har granskat den vetenskapliga litteraturen om tyngdtäcken. Det finns inte några objektiva belägg på att tyngdtäcket har någon effekt på sömn och bör därför inte finansieras med skattemedel, säger Jan Liliemark, ordförande MTP-rådet.
Tyngdtäcket kan ge effekt
Liliemark är tydlig med att det vetenskapliga underlaget innehåller relativt få studier, med få patienter, och att det även finns ett visst bortfall. Det gör det samtidigt svårt att säga det omvända, att täcket alltså inte har någon effekt.
– Frågar man patienter kan de ge en väldigt positiv bild av hur sömnen har blivit med hjälp av tyngdtäcket. Den här diskrepansen är intressant så till vida att man kan jämföra mätning av fenomenet på både subjektiva och objektiva sätt. Men så länge vi inte med säkerhet kan säga att det ger en effekt ska vi inte lägga ut skattemedel, som skulle kunna användas till mer angelägna uppgifter, säger Liliemark.
Köpt för 27 miljoner
Region Stockholm har i år fram till och med augusti köpt tyngdtäcken för 27 miljoner. Inköpspriset per täcke uppgår till 8 000 kronor beroende på modell, men sedan den 1 november har regionen varken köpt in eller levererat ut några täcken.
– Man lär sig saker över tid. Man använder sig alltid av den bästa tillgängliga kunskap inom hälso- och sjukvården. Huruvida det blivit fel med inköpen av tyngdtäcken kan jag inte ha någon åsikt om då jag inte arbetade vid den tidpunkten. Tidigare kanske man inte gjorde samma avvägningar, säger Viktoria Edefur, verksamhetschef hos Hjälpmedel Stockholm.
Det kommer årligen runt 30 000 medicintekniska hjälpmedel och Medicintekniska produktrådet behöver därför prioritera de produkter som är viktigast ur patientsynpunkt samt ur ekonomisk synpunkt.
– Det finns säkert mycket som man gör inom sjukvården som saknar vetenskapliga belägg för att det gör nytta. Det som gjorde att man uppmärksammade tyngdtäcket är just den stora totala kostnaden. Vi måste vara noga med hur våra skattemedel används. Men vi har inga invändningar mot att man rekommenderar tyngdtäcken som egenvård, säger Jan Liliemark.