Annons
Nyheter

Regnen fyllde på grundvattnet

Förra veckans regn gjorde att grundvattennivåerna höjdes, främst i Svealand. I Norrland och södra Götaland är det dock långt kvar till normala nivåer.
Vatten • Publicerad 3 augusti 2021
Grundvattennivåerna i Sverige vecka 31.
Grundvattennivåerna i Sverige vecka 31.Foto: Anna-Lena Lindqvist

I västra Svealand och nordvästra Götaland råder ingen vattenbrist. Den här veckan har de små grundvattenmagasinen fyllts på till över det normala för årstiden, enligt siffror från Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Vi har fått en återhämtning där på grund av nederbörd, säger Anna-Klara Elenström, hydrogeolog på SGU.

Annons

I Norrland är dock nivåerna under eller mycket under det normala i de små grundvattenmagasinen, som försörjer enskilda fastigheter och mindre orter. Detsamma gäller södra Götaland inklusive Öland och Gotland.

Men det anses inte vara alarmerande.

– Nederbörden tas ofta upp av växtlighet eller avdunstar i värmen. Man kan räkna med låg grundvattennivå under sommaren vid en varm sommar, och förhoppningsvis stabiliseras det under hösten.

Någon omfattande torka är enligt prognosen inte heller att vänta.

– Vid normal nederbörd ser det ungefär oförändrat ut 30 dagar framåt. Vid torrt väder så är det väldigt låga nivåer i Norrland och Götaland. I östra och västra Svealand är nivåerna nära det normala, säger Anna-Klara Elenström.

För att spara på vatten kan man duscha i stället för att bada, inte diska eller borsta tänderna i rinnande vatten och vara återhållsam med bevattning.

.

Fakta: Grundvattnet vecka 31

I de små grundvattenmagasinen, som används för vattenförsörjning till enskilda fastigheter och på mindre orter, är nivåerna under eller mycket under det normala i större delen av Norrland och delar av Götaland.

I västra delarna av Svealand är nivåerna över det normala.

I de stora grundvattenmagasinen, som generellt används för kommunal vattenförsörjning, är nivåerna under eller mycket under det normala i större delen av Götaland och östra Svealand, samt i vissa delar av södra Götaland.

I norra Norrlands kustland är nivåerna mycket över det normala.

På Gotland och Öland är nivåerna i både små och stora grundvattenmagasin under eller mycket under normala nivåer för årstiden.

Gränssnittet för normala nivåer görs genom att beräkna nivåerna från mätningarnas början på 60-talet fram till föregående år.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons