Annons
Nyheter

Rekord för Forsmarks elproduktion

Ekonomi • Publicerad 12 februari 2023
2022 blev rekord för Forsmarks elproduktion. Arkivbild.
2022 blev rekord för Forsmarks elproduktion. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund / TT

Kärnkraftverket Forsmark producerade rekordmycket el i fjol, meddelar ägaren Vattenfall. Forsmark med sina tre reaktorer är landets största elproducent, och i fjol producerades 25,5 terawattimmar, vilket utgör ungefär en femtedel av landets elbehov.

"Vi gör ett fantastiskt bra resultat. Den provdrift på högre effektnivå som vi inledde i höstas på Forsmark 1 fortsätter i vår, när vi fått klart med nödvändiga tillstånd. Det gör att vi räknar med att fortsätta bidra på ett kraftfullt sätt till Sveriges elförsörjning" skriver Forsmarks vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Annons

Tillgängligheten, det vill säga hur stor del av tiden som anläggningen producerar för fullt, var för Forsmarks del 90 procent i fjol.

Sedan i augusti har kärnkraftverket Ringhals 4 varit ur drift, sedan en viktig del gick sönder i samband med förberedelser för återstart efter underhåll. Även kärnkraftverket i Oskarshamn har haft kortare stopp under fjolåret.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons