Annons
Nyheter

Rekordmånga förlorade körkortet 2020

Trafik • Publicerad 18 januari 2021
Har du kvar lappen? Arkivbild.
Har du kvar lappen? Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Betydligt fler svenskar än vanligt blev av med körkortet under 2020 än tidigare år. Totalt fattade Transportstyrelsen under året 41 603 beslut om återkallelse av körkort, vilket är 13,4 procent fler än 2019.

Siffran är den allra högsta hittills under ett år.

Annons

"Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från Polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss ökar", säger Mikael Andersson vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I de flesta fall har körkortet återkallats efter att föraren rapporterats för trafikbrott, vanligen fortkörning, vilket ledde till att 26 050 personer förlorade lappen. I den kategorin fanns även den största ökningen jämfört med året före, 31 procent.

Den näst vanligaste orsaken till återkallelse är rattfylleri eller drograttfylleri, där 6 317 körkort plockades. Tredje vanligast är återkallelsen gjord av medicinska skäl.

Återkallelserna har ökat allra mest i Västra Götaland och Norrbotten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons