Annons
Nyheter

Rekordmånga gick med i a-kassan

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2021
Med ökad arbetslöshet och ökad oro på arbetsmarknaden har fler än vanligt vänt sig till a-kassan. Arkivbild.
Med ökad arbetslöshet och ökad oro på arbetsmarknaden har fler än vanligt vänt sig till a-kassan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Coronapandemin har lett till ökad arbetslöshet och ökad oro på arbetsmarknaden. Det märktes tydligt hos landets a-kassor. Under 2020 anslöt sig nästan 270 000 personer till a-kassan.

"Det är en historiskt stor medlemstillväxt i a-kassorna under ett enstaka år. Ökningen på mer än sju procent är tio gånger så stor som ökningen under 2019", säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Annons

Den största ökningen märktes i samband med att pandemin tog fart under förra våren. Under mars enbart fick a-kassorna tillsammans mer än 127 000 nya medlemmar.

Unionens och Akademikernas a-kassor växte mest i antal. Den högsta procentuella tillväxten hade Hotell- och restauranganställdas a-kassa, Sveriges arbetares a-kassa och Alfa-kassan.

Totalt är drygt 3,9 miljoner svenskar medlemmar i någon av de 25 a-kassorna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons