Annons

Rekordmånga kvinnliga regissörer i Hollywood

Film • Publicerad 2 januari 2020
Greta Gerwig har regisserat "Unga kvinnor", som nyligen hade premiär i USA. Arkivbild.
Greta Gerwig har regisserat "Unga kvinnor", som nyligen hade premiär i USA. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Antalet kvinnor bakom kameran i Hollywood ökade till rekordnivåer under 2019. Tolv av de mest framgångsrika filmerna, inklusive "Frost II", "Captain Marvel" och "Hustlers", har kvinnliga regissörer. Kvinnor utgjorde 10,6 procent av regissörerna till de största filmerna i fjol. Andelen är dubblad jämfört med 2018 och den högsta på ett årtionde, konstaterar Annenberginstitutet vid University of Southern California.

– Det här är första gången vi sett ett skifte när det gäller vilka som anlitas för att regissera på 13 år, säger forskaren Stacy L Smith.

Annons

När man i en annan studie från San Diego State-universitetet räknar ihop andelen kvinnlig personal bakom kameran hamnar siffran på 20 procent. Då inkluderar det alla regissörer, manusförfattare, producenter, klippare och fotografer.

Samtidigt har bara en kvinna vunnit en Oscar som bästa regissör, Kathryn Bigelow för "The hurt locker" 2010. Inga kvinnor har heller nominerats i kategorin till söndagens Golden Globe-gala.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons