Annons
Nyheter

Rekordmånga nya företag startades 2020

Nyföretagandet spirade under 2020, trots att året präglades av pandemin. Aldrig tidigare har så många nya företag registrerats, enligt Bolagsverkets statistik.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2021
Aldrig tidigare har så många nya företag registrerats under ett enskilt år som under 2020. Arkivbild.
Aldrig tidigare har så många nya företag registrerats under ett enskilt år som under 2020. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under 2020 startades 73 500 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 14 procent jämfört med året innan, enligt statistik från Bolagsverket som företaget Visma Spcs har tagit fram.

– Det är en fantastisk ökning, och väldigt påtaglig med tanke på det år vi har lämnat bakom oss, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs.

Inte oväntat

Annons

Han tänker tillbaka på finanskrisen – då nyföretagandet tvärtom "tvärdog", som han uttrycker det. Kontrasterna kunde knappast vara större.

Under coronakrisens 2020 blommade istället nyföretagandet. Det har aldrig tidigare registrerats så många nya företag under ett enskilt år enligt Bolagsverkets statistik, som sträcker sig tillbaka till 1984.

Men för Boo Gunnarsson var inte rekordet helt oväntat trots allt.

– Var tredje svensk drömmer om att starta företag. Att stora delar av svenska folket nu har valt att ta steget tycker jag är väldigt positivt, säger han.

Pandemin kan ha bidragit

Att många har blivit uppsagda eller korttidspermitterade under pandemin kan ha varit en bidragande faktor till rekordet, tror han.

– Då har man plötsligt tiden att tänka igenom och skapa sin egen framtid. Man kanske känner att man kan ta tag i sin idé, eller så får man nya idéer av pandemin, säger han.

En väldigt stor andel, 78 procent, av de som valde att starta nya företag under året startade aktiebolag. Något som delvis kan bero på att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 kronor till 25 000 kronor – men framför allt på att det är ett tryggare alternativ, menar Boo Gunnarsson.

– Startar du en enskild firma är du ditt eget företag. I ett aktiebolag skiljer du på din egen ekonomi och ditt företag, säger han.

Flest i Värmland

Andelen nyregistrerade företag ökar i hela landet, men allra störst är ökningen i Värmland, där det registrerades 28 procent fler företag under 2020 jämfört med året innan. Allra flest nya företag startades i Stockholms län, cirka 22 700.

– Nyföretagande är otroligt viktigt för både kommuner och regioner, de är framtida arbetsgivare. De små företagen betalar också skatt och bidrar till välfärden, säger Boo Gunnarsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons