Annons
Nyheter

Rekordmånga unga norrmän röker ibland

Antalet unga som röker eller snusar då och då stiger i både Norge och Danmark, enligt ny statistik som har släppts i respektive grannland.
Norge/Danmark • Publicerad 12 april 2023
Antalet unga norrmän som säger sig röka då och då är högre än vad myndigheterna har sett tidigare. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Nästan en av fem norska pojkar och män mellan 16 och 24 år uppger att de röker till och från, enligt den senaste undersökningen av Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge. Andelen flickor och kvinnor i samma åldersspann är något lägre. Överlag är det få som säger att de röker regelbundet.

– Det ligger nära till hands att tro att denna fördelning till viss grad återspeglar att till-och-från-rökningen ses som mer acceptabel än vardagsrökning, säger FHI-forskaren Tord Finne Vedøy till nyhetsbyrån NTB.

Annons

I Danmark har det blivit allt vanligare att tonåringar och unga vuxna använder nikotinprodukter, enligt en studie från Statens institut for folkesundhed vid Syddansk universitet.

Lite drygt en tredjedel av alla invånare mellan 15 och 29 år uppger att de gör det, enligt studien, och det utgör en stor ökning. I motsvarande studie år 2020 var motsvarande andel lite drygt en fjärdedel.

Andelen unga danskar som röker cigaretter minskar dock något. I stället är det andra typer av nikotin som blir vanligare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons