Annons
Nyheter

Rekordnivåer av coronavirus i avloppsvattnet

Coronaviruset • Publicerad 11 januari 2022
Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg har ökat extremt på en vecka. Arkivbild.
Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg har ökat extremt på en vecka. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg har ökat extremt på en vecka. Nivån är nu tre gånger högre än vid förra mätningen och högre än den någonsin varit under coronapandemin, enligt forskare vid Göteborgs universitet.

Även om många som smittas nu är vaccinerade kommer en viss procent av dem att belasta vården, säger Heléne Norder, professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande:

Annons

"Utifrån det vi sett tidigare kommer det att ske om ungefär en vecka", säger hon.

Halterna av coronavirus är mellan tre och fyra gånger högre än vid förra veckans mätning, och vid den tidigare toppen december 2020.

Vidare konstateras att deltavarianten nästan helt slagits ut av omikron. Mätt i virushalter i proverna är relationen fem delta per 10 000 omikron.

Resultaten gäller för provet tagna 3–9 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons