Nyheter

Rekordsmitta – då lättar Frankrike på reglerna

En halv miljon nya smittade – om dagen. Det scenariot kan inom kort vara verklighet i Frankrike, varnar landets hälsominister Olivier Véran.
Nu lättar landet på isoleringsreglerna i hopp om att undvika en samhällskollaps.
Frankrike • Publicerad 4 januari 2022
Patient med covid-19 vårdas på ett sjukhus i Marseille på nyårsafton. Smittspridningen i Frankrike är på rekordhöga nivåer.
Patient med covid-19 vårdas på ett sjukhus i Marseille på nyårsafton. Smittspridningen i Frankrike är på rekordhöga nivåer.Foto: Daniel Cole/AP/TT
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.Foto: Johan Hallnäs/TT

Över 200 000 personer testas nu positivt för covid-19 varje dag i Frankrike.

Och toppen beräknas inte vara nådd än. I en intervju med radiokanalen France Inter säger hälsominister Olivier Véran att antalet fall troligtvis kommer att fortsätta stiga under de kommande dagarna, och varnar för ett scenario med upp till en halv miljon smittade dagligen.

– Aldrig tidigare har det registrerats så många smittofall runt om i världen som nu, säger han.

Hot om samhällskollaps

Frankrike blev i helgen det sjätte landet i världen som har registrerat över tio miljoner smittofall. Coronavirusets omikronvariant beräknas vara så smittsam att enbart en sträng nedstängning av samhället, likt den Frankrike införde under coronapandemins första månader, kan hindra dess framfart.

En sådan anses dock inte önskvärd. I stället lättar man upp kraven på isolering vid kontakt av viruset.

– Vi står inför två direkta hot. Risken att sängarna i slutenvården tar slut, säger Véran till radiokanalen, och påpekar att det främst är personer som infekterats med deltavarianten som behöver intensivvård.

– Det andra hotet är att samhället slutar fungera.

Frankrike hade redan höga siffror vad gäller deltainfektioner när omikronvågen sköljde in över samhället i december. Omikronvariantens sjukdomsförlopp verkar ge något mildare symtom, men är trots det farlig i det att den höga smittspridningen överbelastar sjukvården.

Lättar på kraven

För att undvika att viktiga samhällsfunktioner fallerar behöver fullvaccinerade inte längre isolera sig om de kommit i kontakt med en smittad person. Från och med denna vecka räcker det att testa sig varannan dag i sex dagars tid, med test som delas ut gratis på apoteken.

Lättade karantänsregler gäller även den som har testat positivt för covid-19. I stället för krav på tio dagars isolering behöver den vaccinerade bara sitta i karantän i sju dagar, som kan förkortas till fem dagar om personen testas negativt. Tidigare krävdes tio dagars karantän för den som själv testat positivt, och sju dagar för den som varit i kontakt med någon som testat positivt.

För den tiondel av den vuxna befolkningen som inte är vaccinerad gäller däremot tio dagars isolering, eller en vecka om negativt provsvar kan uppvisas den sjunde dagen. Ovaccinerade som har kommit i kontakt med någon smittad måste fortfarande både isolera sig i sju dagar och därefter visa ett negativt provsvar.

Fakta: Covid-19 i Frankrike

Sedan pandemins start har över 10 miljoner personer smittats med coronaviruset i Frankrike – 2,3 miljoner av dem har smittats de senaste fyra veckorna.

Cirka 125 000 personer har avlidit med covid-19.

Över 90 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerade.

Källa: Johns Hopkins-universitetet, data.gouv.fr

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.