Annons
Nyheter

Rekordsmitta i Sydney – polisinsats trappas upp

Delstaten New South Wales i Australien rapporterar 466 nya fall av covidsmittade – och polisen kraftsamlar för att få folk att stanna hemma.
Australien • Publicerad 14 augusti 2021
Nedstängningen fortsätter i Australiens största stad Sydney. Det är nästintill folktomt utanför den vanligtvis livligt trafikerade centralstationen.
Nedstängningen fortsätter i Australiens största stad Sydney. Det är nästintill folktomt utanför den vanligtvis livligt trafikerade centralstationen.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Australiens folkrikaste delstat får inte den senaste vågen av coronasmitta under kontroll, trots omfattande restriktioner där delstatshuvudstaden Sydney har varit nedstängd sedan den 23 juni.

– Vi är verkligen extremt oroliga över situationen i New South Wales, säger Gladys Berejiklian vid den dagliga pressträffen om covidsituationen.

Annons

På söndagen kommer polisen att inleda insatsen "stanna hemma" i Sydney, där 500 extra poliser sätts in för att hindra att människor som inte har rätt till det rör sig utanför hemmen.

Bötesbeloppen för att bryta mot "stanna hemma"-reglerna höjs också till 5 000 australiska dollar, motsvarande närmare 32 000 kronor, och avståndet för hur långt man får röra sig från hemmet för att motionera eller handla halveras till fem kilometer.

Ungefär var tredje australier bor i New South Wales, som har drygt 8 miljoner invånare, varav nästan två tredjedelar bor i Sydneys storstadsområde. Med knappt 13 000 fall av coronasmittade under pandemin och cirka hundra dödsfall har delstaten hittills varit relativt förskonad från smittan. 1,8 miljoner invånare har fått minst en första dos vaccin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons