Annons
Nyheter

Rekordsmitta pressar australiska sjukhus

I Australien, som länge klarat sig undan en större smittspridning av covid-19 jämfört med andra länder, ökar smittan till nya rekordnivåer.
Men några nya hårda nedstängningar är inte att vänta.
Australien • Publicerad 4 januari 2022
Köerna ringlar långa på testcentren i den australiska delstaten New South Wales. Bilden är tagen på en drive-in-anläggning vid Bondi Beach i Sydney på nyårsdagen.
Köerna ringlar långa på testcentren i den australiska delstaten New South Wales. Bilden är tagen på en drive-in-anläggning vid Bondi Beach i Sydney på nyårsdagen.Foto: Bianca De Marchi/AP/TT

I landets största delstat New South Wales, med mångmiljonstaden Sydney, har över 23 000 nya fall rapporterats det senaste dygnet – den högsta siffran under hela pandemin.

Samtidigt vårdas över 1 300 covidpatienter på sjukhus, vilket också är en rekordhög siffra. En ljuspunkt är dock att de som behöver intensivvård nu är färre än vid tidigare toppar.

Annons

I delstaten Victoria, med landets näst största stad Melbourne, steg smittorekordet med över 60 procent, från drygt 8 500 i måndags, till över 14 000 bekräftat smittade under tisdagen.

Därmed har Australien registrerat 500 000 smittade under pandemin.

Deltasmittade på intensiven

New South Wales sjukvårdsdirektör Kerry Chant uppmanar folk att inte uppsöka sjukhusen i onödan.

– Det är viktigt att vi alla gör vår del för att inte sätta onödig press på sjukvårdssystemet, säger hon.

De flesta som behöver intensivvård har insjuknat i deltavarianten, enligt delstatens hälsomyndighet, rapporterar public service-bolaget ABC. De senaste veckorna är det 72 procent av covidpatienterna på intensiven som har lidit av deltavarianten, de flesta ovaccinerade.

Många som arbetar inom sjukvården har smittats med viruset, vilket gör det svårt för den kvarvarande personalen att hinna med alla patienter, enligt det australiska läkarförbundet AMA.

– Man har ett tveeggat svärd måste massor av patienter och även personal som är permitterade på samma gång, säger organisationens vice ordförande Chris Moy till ABC Radio, rapporterar AP.

Över 90 procent vaccinerade

Snabba nedstängningar och strikta restriktioner har hittills under pandemin hjälpt Australien att hålla smittspridningen på en låg nivå jämfört med exempelvis Europa och USA, men sedan vaccinationsgraden stigit har restriktioner lyfts i stora delar av landet.

Över 90 procent av Australiens vuxna befolkning har fått minst två doser vaccin – och även om det ännu råder krav på till exempel munskydd – är nya hårda nedstängningar är inte att vänta, enligt politikerna.

– Vi kommer inte att återgå till nedstängningar. Vi rör oss framåt för att leva med det här viruset med sunt förnuft och under ansvar, sade premiärminister Scott Morrison i december.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons