Annons
Nyheter

Rekordstor IMF-buffert godkänd

Ekonomi • Publicerad 9 juli 2021
IMF-chefen Kristalina Georgieva. Arkivbild
IMF-chefen Kristalina Georgieva. ArkivbildFoto: Jens Meyer AP/TT

Den verkställande styrelsen för Internationella valutafonden (IMF) har godkänt en plan för att bygga upp en rekordstor krisbuffert med så kallade dragningsrätter. Det handlar om sammanlagt 650 miljarder dollar (motsvarande cirka 5 600 miljarder kronor).

"Detta är en injektion för världen", skriver IMF-chefen Kristalina Georgieva i en kommentar.

Annons

Beslutet meddelas i samband med ett G20-möte i Venedig, som inleds på fredagen. Förslaget går nu till vidare IMF:s högsta beslutande organ för ett slutligt avgörande.

IMF:s dragningsrätter ger tillgång till en korg av valutor som IMF-länder i krislägen kan använda om ett annat IMF-land går med på att deras dragningsrätter tas i anspråk.

G20-länderna ställde sig redan i april bakom det rekordstora tillskottet av dragninsgrätter. Det tidigare rekordet för tillskott av dragningsrätter slogs 2009 och låg då på 250 miljarder dollar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons