Annons
Nyheter

Reportern: "Detta räcker som bevis"

För två år sedan pekade magasinet Filter ut "Skandiamannen" som Olof Palmes mest sannolike mördare. Nu har polis och åklagare kommit till samma slutsats.
Palmemordet • Publicerad 10 juni 2020
Stig Engström, senare kallad Skandiamannen, intervjuas i SVT:s Rapport i samband med en "rekonstruktion" av Palmemordet som Engström själv regisserade en tid efter händelsen. Tv-inslaget ingår i den förundersökning som nu lagts fram av chefsåklagare Krister Petersson.
Stig Engström, senare kallad Skandiamannen, intervjuas i SVT:s Rapport i samband med en "rekonstruktion" av Palmemordet som Engström själv regisserade en tid efter händelsen. Tv-inslaget ingår i den förundersökning som nu lagts fram av chefsåklagare Krister Petersson.Foto: SVT/TT

Thomas Pettersson fastnade för Stig Engström, känd som Skandiamannen, när han tog del av utredningsmaterial som blev offentligt efter rättegångarna mot Christer Pettersson.

– Han stod ju ut i materialet, så fort han dök upp, som en intressant figur, säger Thomas Pettersson.

Annons

– Hans uppgifter från brottsplatsen stämde inte överens med vad andra personer hade sett.

Dessutom stämde Engström väl överens med signalement på den misstänkte mördaren.

Bok och Guldspade

Thomas Pettersson, som är frilansjournalist, beslöt sig för att göra en egen granskning av Engström. Den ledde, efter många års arbete, till reportaget i Filter i maj 2018. Reportaget fick en Guldspade av föreningen Grävande Journalister, och Pettersson skrev även boken "Den osannolika mördaren" om Stig Engström.

– Det var så mycket som band honom till brottsplatsen. Han framstod snabbt som en möjlig gärningsman. Det mest frustrerande var att han inte var utredd, framhåller Thomas Pettersson.

– Det är en serie misstag som gjort att vi inte kan nå hela vägen fram. Och det är fortfarande lite frustrerande, tycker jag, tillägger Pettersson.

Han har själv varit i kontakt med flera av de åklagare eller poliser som utrett mordet på Olof Palme. Första gången var 2011.

– Då var intresset noll. Jag fick inget svar på de frågor jag ställde, minns Thomas Pettersson.

Lämnat uppgifter

Men utredarnas intresse för Thomas Petterssons tankegång kom att öka.

– Under Krister Petersson och Hans Melanders tid har det varit ett stort intresse, och ett visst utbyte av uppgifter.

Thomas Pettersson har bland annat gett utredarna uppgifter om en vapensamlare som Stig Engström kände, och som även nämndes på onsdagens presskonferens.

Annons

Där visades också en promemoria som skrivits inom polisen den 9 februari 1987, knappt ett år efter mordet på Olof Palme, där Engström avfärdades som tänkbar gärningsman.

– Det undermåliga avförandet skulle ju inte ha skett, konstaterar Thomas Pettersson.

Utredare misstänkte

Hans bild är att utredningen av mordet, och bedömningen av Engström, gick fel från början.

– En utredare på Skandia, som var gammal polis, gjorde en första utredning runt Engström. Han gjorde det väldigt bra, och var helt övertygad om att Engström kunde vara gärningsmannen. Men när han lämnade sitt PM till polisens våldsrotel, blev det tvärstopp. Hans Holmér skulle utreda kurder och la allt annat åt sidan, säger Thomas Pettersson.

Men nu tror han att polisen hittat rätt.

– Åklagaren och utredarna har haft tillgång till hela materialet och gjort en helhetsbedömning.

– För mig är detta mer än tillräckligt för att hålla Engström som gärningsman. Sedan hade man ju behövt ta detta vidare, för att leda det hela vägen. Men nu är det inte så, säger Thomas Pettersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons