Annons
Nyheter

Resandet nästan lika högt som före pandemin

Svenskarna reser som förr – nästan i alla fall. Under januari i år ökade antalet passagerare på Swedavias flygplatser med 90 procent jämfört med samma period i fjol och är nu på 75 procent av pandemifria 2019-års nivå.
Trafik • Publicerad 7 februari 2023
Resenärerna på Swedavias flygplatser är nästan lika många som innan pandemin. Arkivbild.
Resenärerna på Swedavias flygplatser är nästan lika många som innan pandemin. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

2,1 miljoner resenärer reste via någon av Swedavias tio flygplatser i Sverige under årets första månad. Bara via Arlanda reste fler (1,4 miljoner) än antalet som reste över huvud taget i januari 2022.

"För de kommande månaderna är osäkerheten fortsatt betydande, men vi förväntar oss ändå en reseintensiv sommar och förbereder oss därefter", säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Annons

På Arlanda har situationen i säkerhetskontrollen varit ansträngd och långa köer har varit ett problem under pandemins senare del. När fler resenärer kommer till flygplatsen behöver man förbereda sig på det.

"På Arlanda innebär det bland annat att även Terminal 2 till sommaren kommer att ha Non-Schengentrafik för första gången sedan pandemins början. Samtidigt pågår ett intensivt förberedelsearbete inför öppningen av den nya moderna säkerhetskontrollen och marknadsplatsen i Terminal 5 senare i år", säger Jonas Abrahamsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons