Mörk dag för blågult i hemmaturneringen

Det fanns stora förväntningar årets Soc – flera spelare i pingislandslaget har tagit stora kliv i utvecklingen och det har sett lovande ut under hösten.
Men när turneringen inleddes tog det stopp direkt.
Endast ett svenskt dubbelpar överlevde i den hårda konkurrensen.
Bordtennis • Publicerad 3 oktober 2019
Mattias Falck är utslagen ur hemmaturneringen. Arkivbild.
Mattias Falck är utslagen ur hemmaturneringen. Arkivbild.Foto: Per Hällström/TT

Sveriges högst rankade spelare, VM-finalisten från i våras, Mattias Falck, ställdes mot Zhao Zihao, Kina, och det såg riktigt bra ut långa stunder.

– Det blev en lång match och jag gjorde många bra grejer, men mötte en väldigt allround spelare, sade Falck.

Tappade i avgörande set

Första set trodde man skulle bli avgörande. Mattias Falck drog till slut det längsta strået och vann med 18–16.

Nu blev det inte så, utan i stället kom det femte setet att bli matchavgörande. Mattias Falck hade ledning med 8–3, skaffade sig sedan tre setbollar men lyckades inte avgöra och i stället för ledning med 3–2 hamnade han i underläge med samma setsiffror.

– Det är väldigt små detaljer som avgör. Hade han fått det setet är jag övertygad om att han klarat av det, sade Jörgen Persson, som var Mattias Falcks matchcoach under VM och nu också på Soc.

Karlsson och Persson också ute

Kristian Karlsson kom helt fel in i sin match mot Wang Chuqin. Kom under med 0–3 i set, arbetade sig med stor frenesi in i matchen. Kristian Karlsson hittade en del svagheter hos sin motståndare som han utnyttjade till fullo. Karlsson tog två raka set och matchen var på väg att svänga till svensken fördel. Wang öppnade starkt i sjätte set och skaffade sig tidigt ett övertag som Karlsson inte hade något svar på.

Sista svenskhoppet, Jon Persson, ställdes mot trefaldige Soc-mästaren Fan Zhendong. Jon Persson öppnade mycket inspirerande och tog hem första set. Sedan visade världstvåan vilka kvaliteter han besitter och även om svensken långa stunder höll jämna steg var Fan en övermäktig motståndare.

Dessutom tvingades 17-årige Truls Möregårdh i par med Anton Källberg lämna återbud i dubbeln.

– Truls Möregårdh har en överansträngning i axeln och är beordrad vila i tio dagar, konstaterade förbundskapten Peter Blomquist.

Uppehållet innebär att han missar German Open nästa vecka.

De enda svenskarna som är kvar i turneringen är Matilda Ekholm och Christina Källberg, som är framme i kvartsfinal i dubbel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.