Nyheter

Riksåklagare vill överklaga utvisningsdom

Brott • Publicerad 11 augusti 2020
Riksåklagaren överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen. Arkivbild.
Riksåklagaren överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Riksåklagaren vill överklaga en utvisningsdom till Högsta domstolen.

Vid Eksjö tingsrätt dömdes en man till 13 års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och utvisning efter hundratals våldtäkter mot en flicka som var tio år när brotten inleddes. Göta hovrätt sänkte sedan fängelsestraffet med ett år samt bedömde att han inte skulle utvisas. Motiveringen var att mannen, i 50-årsåldern, har en stark anknytning till landet efter att ha bott här i 22 år.

Riksåklagaren anser att det finns intresse ur en prejudikatssynpunkt i framtiden när faktorer ställs mot varandra i ett sånt här fall. En faktor är att det bedöms finnas synnerliga skäl för mannen att stanna i landet. En annan faktor är att det rör det sig om allvarlig och starkt integritetskränkande brottslighet med högt straffvärde, skriver Åklagarmyndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.