Riksbanken flaggar för 4–5 sänkningar till
Varför sänker ni inte med större steg redan nu?
– Vi tror att det är rimligt att gå i snabbare takt, men vi gör inte allt i ett slag, det skulle vara för riskabelt, säger Thedéen i en intervju med TT.
Kritikerna tycker ni går för långsamt fram.
– Jag håller inte med om det. Enligt vår huvudprognos kommer vi att ha sänkt med 1,25 procentenheter i år fram till årsskiftet. Det är en mycket snabb sänkning på 7–8 månader, jämfört med vad de flesta andra västerländska centralbanker gjort och jämfört med den stora osäkerhet som finns.
4–5 sänkningar till
Och enligt Thedéen var det inte nära med en 50 punkters sänkning redan nu. Nej, alla fem ledamöterna i Riksbanksledningen var eniga.
Sammantaget gör Riksbanken i nuläget bedömningen att styrräntan ska sänkas med mellan 0,50 och 0,75 procentenheter fram till årsskiftet, "om utsikterna står sig", och då kanske inklusive en dubbelsänkning. Men där huvudscenariot fortfarande är två sänkningar med 0,25 procentenheter vardera, enligt Thedéen.
– Och så lägger vi in att det kan bli en eller två sänkningar under första halvåret nästa år, säger han.
Grunden till att Riksbanken ökar takten i sina planerade sänkningar är en tryggare tro på att inflationen är bekämpad, för den här gången. Och att konjunkturen har dämpats ytterligare.
– Vi hade trott att hushållens konsumtion skulle ha kommit igång mer än vad den har gjort, det inger en viss oro och är ett viktigt skäl till att vi stimulerar mer nu, säger Thedéen.
"Påverkar hushållens beteende"
Om något år kan styrräntan ligga på 2,25 procent, om man ska tro Riksbankens prognoser.
– Och det kan påverka hushållens beteende ganska mycket, säger Thedéen som räknar med att hushållen börjar konsumera mer och därmed sätter fart på den ekonomiska tillväxten.
Men som alltid lägger Riksbanken in ett antal osäkerhetsfaktorer, räntan kan bli både lägre eller högre än vad som nu förutses.
"Det finns risker kopplade till bland annat återhämtningen i den svenska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs, som kan leda till en annan utveckling av inflationen och utformning av penningpolitiken", skriver Riksbanken.
Fakta: Sänker BNP- och inflationsprognosen
Riksbankens ekonomer sänker sin prognos för KPIF-inflationen till 1,7 procent i år, mot tidigare 2,0 procent. För 2025 sänks prognosen till 1,6 procent i KPIF-ränta, från tidigare 1,8 procent, enligt en ny penningpolitisk rapport som tagits fram i samband med räntemötet.
Riksbankens inflationsmål är 2,0 procent, mätt som KPIF där ränteeffekterna är borträknade.
Centralbanken sänker även BNP-prognosen för 2024 till en tillväxt på 0,8 procent, från tidigare 1,1 procent. För 2025 höjs dock tillväxtprognosen till 1,9 procent, från tidigare 1,7 procent.
Arbetslöshetsprognosen för i år justeras ned till 8,4 procent, från 8,5 procent. Men för 2025 blir det en uppjustering till 8,4 procent, från tidigare 8,3 procent.
Källa: Riksbanken