Riksbanken föreslås ta ansvar vid cyberattacker
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) anser att det finns behov av en enskild myndighet med "operativt krishanteringsansvar" vid allvarliga driftstörningar – i värsta fall en cyberattack – i den finansiella sektorn.
Utredningen, gjord av Olof Sandstedt, chef för avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken, presenteras i ljuset av förra helgens omfattande cyberattack mot företaget Tietoevry, som tillhandahåller it-tjänster för flera svenska myndigheter.
– Det här syftar till att kunna hantera en sådan här situation eller en än värre situation, om det drabbar det finansiella systemet eller betalsystemet, säger Wykman.
Finansinspektionen och Riksgälden är också tänkta att ingå i ansvarsdelningen, liksom tolv företag – sex banker och sex infrastrukturföretag.
Riksbanken föreslås ta över helhetsansvaret den 1 januari 2025.
178 anmälningar
Närmare 60 000 myndighetsanställda kan inte rapportera vab, sjukfrånvaro eller semester. 178 anmälningar har kommit in till Integritetsskyddsmyndigheten om misstänkt röjda personuppgifter efter it-angreppet på Tietoevry.
Totalt handlar det om 120 myndigheter, 23 regioner och 35 företag. Bland de drabbade företagen finns Filmstaden, Systembolaget och Stadium.
Fyra regioner har gått upp i stabsläge, enligt Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.
Hackergrupp pekas ut
Attacken slog också ut Statens servicecenter, som hanterar löneutbetalningar för de drabbade myndigheterna.
Hackergruppen Akira – som enligt flera experter på området har kopplingar till Ryssland – har pekats ut som ansvariga för attacken.
Nätverket har inte gått ut med att man står bakom angreppet.