Annons
Nyheter

Riksbanken satsar på ny valutareserv

Riskbanken kommer från och med februari att börja bygga upp en egenfinansierad valutareserv. Planen är att i jämn takt bygga upp reserven med köp för cirka fem miljarder kronor per månad fram till december 2023.
Ekonomi • Publicerad 13 januari 2021
Riksbanken, med Stefan Ingves, börjar i februari bygga upp en egenfinansierad valutareserv. Arkivbild
Riksbanken, med Stefan Ingves, börjar i februari bygga upp en egenfinansierad valutareserv. ArkivbildFoto: Ali Lorestani/TT

Den nya valutareserven ska ersätta den externt finansierade reserv som Riksbanken nu har via Riksgälden.

Befintliga riksgäldslån ska återbetalas av Riksbanken i den takt de förfaller.

Annons

"Förändringen har inte något penningpolitiskt syfte", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbankens reserver av guld och valutor är viktig för penningpolitiken och för att bidra till finansiell stabilitet, skriver Riksbanken i sitt beslutsunderlag. Den ska finnas tillgänglig för att göra det möjligt att tillföra likviditet i såväl kronor som utländsk valuta när det behövs för att se till att marknaden fungerar.

Valutareserven är även något som krävs för att uppfylla åtaganden gentemot bland annat Internationella valutafonden (IMF).

Vid årsskiftet uppgick värdet av Riksbankens guld- och valutareserv till 437 miljarder kronor.

Förutom riksgäldslån i utländsk valuta består Riksbankens valutareserv även av eget kaptial, utgivna sedlar och mynt och Riksbankens inlåning från banker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons