Annons
Nyheter

Regeringen backar från sänkta försörjningskrav

Regeringen backar från att sänka försörjningskravet för ensamkommande som studerar på gymnasiet.
Politik • Publicerad 9 december 2020
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ger besked om lägre försörjningskrav för ensamkommande unga som studerar på gymnasiet. Arkivbild
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ger besked om lägre försörjningskrav för ensamkommande unga som studerar på gymnasiet. ArkivbildFoto: Amir Nabizadeh/TT

Med röstsiffrorna 30-23 beslutade riksdagen att uppmana regeringen att avstå från en aviserade lättnad för ensamkommande som studerat på gymnasiet.

Uppmaningen gäller en förordning som skulle ha trätt i kraft 3 december.

Annons

Regeringen fattar själv beslut om förordningar, men den har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut.

Efter riksdagens beslut meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen backar från förordningen.

Bakom riksdagsbeslutet om att uppmana regeringen att backa står, M, KD, L och SD. C lade ned sina röster.

Förordningen skulle ha inneburit att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. För närvarande är kravet två år.

Den nya tillfälliga gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier ställs vissa krav på jobb och försörjning. Hittills har 72 personer beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning.

5 926 personer har beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier.

706 personer har fått avslag på sin förlängningsansökan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons