Annons
Nyheter

Ringhals 3 stoppad igen

Energi • Publicerad 6 januari 2022
Ringhals kärnkraftverk. Ringhals 3 längst till vänster. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Kärnkraftsreaktor 3 på Ringhals utanför Varberg har stoppats igen, uppger SVT Halland.

Vad störningen, som inträffade kring 21.50 på torsdagen, beror på är oklart.

Annons

– Vi håller på och felsöker så jag kan inte uttala mig om orsaken i nuläget. Prognosen är att man ska återstarta igen lördag kväll, men det är högst preliminärt, säger Anna Collin på Ringhals pressjour, till TT.

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags.

Fakta: Kärnkraftsreaktorer i Sverige

Sverige har sex reaktorer, på tre kärnkraftverk, kvar i drift:

Ringhals: Ringhals 3 och Ringhals 4,

Forsmark: Forsmark 1, 2 och 3.

Oskarshamn: Oskarshamn 3.

Tidigare svenska kärnreaktorer:

Ringhals 1 stängdes av den 31 december 2020, ett år efter Ringhals 2.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2015 respektive 2017 medan de båda reaktorerna i kärnkraftverket i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005.

R1, Sveriges första kärnreaktor, var en forskningsreaktor i berget under KTH i Stockholm. Startades 1954 och var i bruk till 1970.

Studsvik, nordost om Nyköping, har haft flera forskningsreaktorer i bruk från 1960 till 2005.

Ågestaverket söder om Stockholm var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Reaktorn var i bruk från 1963 till 1974. Demonteringen började dock först 2020 och väntas pågå till 2025.

Marvikenverket, på Vikbolandet öster om Norrköping, byggdes på 1960-talet men togs av bland annat säkerhetsskäl aldrig i drift som kärnkraftverk. Däremot kopplades turbinen senare ihop med en oljedriven ångpanna som fram till användes 2009 för kortvariga insatser vid hög belastning på elnätet.

Källor: Vattenfall, Uniper och Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons