Annons
Nyheter

Risk att metanläckorna påverkar havet

De stora metanutsläppen efter Nord Stream-läckorna riskerar att påverka djurlivet i Östersjön. I vilken omfattning återstår dock att se.
Nord Stream • Publicerad 7 oktober 2022
En av gasläckorna i Östersjön fotograferad av Kustbevakningen den 27 september.
En av gasläckorna i Östersjön fotograferad av Kustbevakningen den 27 september.Foto: Kustbevakningen/TT

Metanhalterna i vattnet runt läckorna på Nord Stream-ledningarna har uppmätts till 1 000 gånger högre än normalt. Det visar de provtagningar som forskningsfartyget Skagerak gjort under en fem dagar lång resa till området.

– Metan som kommer ut i havsvatten sprids antingen med strömmarna upp till ytan och avgår till atmosfären. Eller så blir det omhändertaget i havet av bakterier som använder det som energikälla, det kallas för metanoxidation, säger Katarina Abrahamsson, marin kemist och koordinator för expeditionen på Göteborgs universitet.

Annons

Om de metangasätande bakterierna växer till på bekostnad av andra planktonarter skulle det kunna påverka hela näringskedjan på sikt.

– Vi vet inte hur växt- och djurplankton påverkas av det här. Om det skulle bli en påverkan någon gång i framtiden så kan det till slut bli sämre kvalitet på föda till exempel för fisk, säger Katarina Abrahamsson.

Svar dröjer

Samtidigt betonar hon att man ännu inte vet säkert vilken påverkan läckorna kommer att få. Svaren dröjer tills forskningsresultaten har hunnit analyserats ordentligt, vilket kan ta månader.

TT: Skulle det kunna bli så att det inte blir någon påverkan alls?

– Man tror ju att det finns en risk att det blir påverkan, säger Katarina Abrahamsson.

Hur länge de förhöjda metanhalterna blir kvar i Östersjön beror på hur strömmarna går och när läckaget upphör. På fredagen var gasutsläppet i svensk ekonomisk zon oförändrat i storlek jämfört med de senaste dagarna, omkring 15 till 18 meter i diameter.

Spridningsmönstret från läckan var komplicerat, vilket gjorde att forskarna ombord på Skagerak hade svårt att följa det.

– När man tänker på ett utsläpp så kanske man ser framför sig en plym som går ut som man kan följa. Men när vi var där så var spridningsmönstret så komplicerat att det inte gick att följa, säger Katarina Abrahamsson.

Saknade danskt tillstånd

Ytterligare en faktor som komplicerade det hela var att expeditionen inte hann ansöka om tillstånd för att få göra mätningar i Danmarks ekonomiska zon. Man kunde därför endast undersöka läckorna och spridningen i den svenska ekonomiska zonen.

Forskarteamet hoppas därför på att få göra ytterligare en expedition senare i år för att få svar på fler frågor – och för att kunna göra mätningar även vid de danska läckorna.

Annons

– Vi skulle vilja ha en uppföljande expedition i december. Finns utsläppet kvar, hur långt har det spridits, har det blivit lägre halter? Vi vill kunna följa just det, säger Katarina Abrahamsson.

Även Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra undersökningar i området. På myndighetens initiativ ska Sveriges lantbruksuniversitet och SMHI inom kort samla in data och fiskprover under en expedition med forskningsfartyget R/V Svea.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndagen den 26 september. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. På onsdagen samma vecka meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons