GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Risk för försämrad flygsäkerhet efter pandemin

Efter två år med pandemi och kraftigt neddragen flygtrafik är personalen ringrostig och ibland också oerfaren.
Detta ökar risken för incidenter, vilket EU:s byrå för luftfartssäkerhet, EASA, varnat för, rapporterar
Trafik • Publicerad 28 juli 2022
En pressad flygbransch efter pandemin kan öka risken för sämre flygsäkerhet. Arkivbild.
En pressad flygbransch efter pandemin kan öka risken för sämre flygsäkerhet. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / TT

När flygtrafiken åter har kommit igång igen efter pandemin sätts den under hård press vilket kan gå ut över flygsäkerheten. EASA listade redan 2020 risker vid en återstart av flygtrafiken.

Jan Ohlsson, oberoende flyganalytiker, anser att två år av färre flygningar har gjort flygpersonalen ovan, vilket har lett till vissa typer av incidenter.

– Till exempelvis att vid landning komma in med lite för hög nos och slå i stjärten på vissa flygplanstyper eller att rutscha av banan har också hänt, säger han till radion.

Även om dessa incidenter inte har varit många anser han att det finns en liten risk då personalen är ringrostig eller till och med oerfaren och med avsaknad av övning.

Snabba omställningar inom flygbranschen som att exempelvis ändra sina flygrutter eller anlita personal från andra bolag, kan också vara en risk för säkerheten, säger Staffan Söderberg, sektionschef för flygbolag på Transportstyrelsen.

– Jag vill påstå att flygsäkerhetsnivån fortfarande är på en nivå så att man ska känna sig trygg, men det är inte tu tal om att systemet är satt under hård press och att det här ställer krav på att de skyddsbarriärer som finns fungerar, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.