Annons
Nyheter

Risk för gräs- och skogsbränder på flera håll

Väder • Publicerad 3 maj 2020
Det råder stor risk för gräsbränder i hela eller delar av fem län samt stor risk för skogsbrand i två andra områden, enligt SMHI. Arkivbild.
Det råder stor risk för gräsbränder i hela eller delar av fem län samt stor risk för skogsbrand i två andra områden, enligt SMHI. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det råder stor risk för gräsbränder i hela eller delar av fem län. Orsaken är vårens gradvisa framryckning norrut i landet som gör att fjolårsgräset snabbt torkar och blir lättantändligt.

– Man bör tänka på att risken är stor för att bränder uppstår och snabbt sprider sig i det torra fjolårsgräset, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI.

Annons

Brandrisken är stor under söndag och måndag eftermiddag, och stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus enligt SMHI.

Områdena som omfattas är Värmlands län, Dalarnas län utom fjällen, Gävleborgs och Västernorrlands län samt kustlandet i Västernorrlands län.

Dessutom lyfter SMHI fram att det under söndagen och måndagen är stor risk för skogsbrand i Skåne utom Österlen och under söndagen på Öland.

– Det rör områden där det är torrt i skogen, säger Emilie Hörnqvist.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons