Annons
Nyheter

Riskerna med hushållens skulder ska utredas

Hushållen utmanas av höga priser och stigande bolåneräntor. Men någon amorteringspaus är inte aktuell.
I stället tänker regeringen utreda hur riskerna med skuldsättningen ska hanteras på sikt, skriver finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) på Dagens Nyheters debattsida.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2023
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och regeringen sjösätter en utredning för att bland annat undersöka riskerna med hushållens skuldsättning. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och regeringen sjösätter en utredning för att bland annat undersöka riskerna med hushållens skuldsättning. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Med det bryter Moderaterna sitt vallöfte om att tillfälligt pausa amorteringskravet. Inflationen är alldeles för hög just nu med fler räntehöjningar på gång, skriver Wykman i DN.

"En bred amorteringspaus riskerar i det läget att försvåra för penning­politiken."

Annons

Men på sikt vill regeringen att frågan ses över i relation till den så kallade makrotillsynen, som amorteringskravet är en del av.

"Regeringen avser nu att tillsätta en utredning för att se över de delar av makrotillsynen som handlar om låntagarbaserade åtgärder såsom bolånetak och amorteringskrav. Syftet är att utveckla makrotillsynen, inte avveckla den – särskilt då kunskapsläget ständigt går framåt", skriver Wykman.

En utgångspunkt är att utredningens förslag "ska bidra till en effektiv hantering av riskerna med hushållens höga skuldsättning".

"Det handlar alltså inte om att lätta på den över­gripande inriktningen, men att analysera för- och nackdelar med olika sätt att hantera riskerna med hög skuldsättning och belysa alternativen", skriver Wykman.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons