Rohingyer: Tvingas till flykting-ö
Flyktingarna kommer från grannlandet Myanmar, där de flydde från en mycket kontroversiell militäroffensiv 2017. Sedan dess har de bott i fattiga och svåröverskådliga läger som enligt Bangladeshs myndigheter präglas av narkotikagäng och extremister.
Utrikesminister A K Abdul Momen beskriver det som en klar förbättring för dem som får flytta till ön Bhashan Char, där bostäder för 100 000 personer förberetts.
– Det är väldigt trångt i de nuvarande lägren. De åker frivilligt, säger ministern enligt nyhetsbyrån AFP, och kallar uppgifter om motsatsen för "en jäkla lögn".
Rest sig ur havet
Enligt nyhetsbyråns poliskällor inleddes förflyttningen av de första familjerna, uppemot 1 000 personer, från Cox's Bazar-området till hamnstaden Chittagong på torsdagen. Därifrån ska de slussas ut till Bhashan Char, som ligger några kilometer väster om en större – tidigare befolkad – ö, och några landmil väster om Chittagong.
Bhashan Char är en mycket platt ö, en av flera som de senaste decennierna rest sig ur denna grunda innersta del av Bengaliska bukten. Och lokalbefolkningen vittnar om att den redan vid något tillfälle översvämmats.
Den bangladeshiska flottan invänder att tre meter höga fördämningar byggts runt flyktinganläggningarna.
Både Human Rights Watch och Amnesty International har larmat om att många är skeptiska till att flytta till ön, och att en del tvingas flytta. Den bilden bekräftas av vittnen AFP pratat med.
– De slog min son skoningslöst, och slog ut hans tänder, innan han gick med på att flytta till ön, säger 60-åriga Sufia Khatun.
FN vet för lite
Förbindelserna till Cox's Bazar, ett tiotal mil söderut, är dåliga, så hon räknar inte med att kunna träffa sin son.
17-årige Hafez Ahmed säger att hans bror försvann, och sedan dök upp i ett transitläger.
– Vi fick höra att han var här, och ska föras till ön. Han åker inte av egen vilja, säger Hafez Ahmed.
Andra lokala källor säger dock enligt AFP att familjer säger ja till att åka till ön, eftersom de inte är trygga i lägren vid Cox's Bazar. Förutom allmän misär och brottslighet har mordbrännare härjat de senaste månaderna, bränt ner många bostäder och orsakat minst sju människors död. Dåden skylls på radikaliserade rohingyer.
FN erkänner att världsorganisationen vet för lite om situationen kring flyttprojektet. FN-personal har ännu inte fått möjlighet att bedöma "säkerheten och möjligheterna" till ett drägligt liv på ön, enligt en kommuniké på torsdagen.
Fakta: "Världens mest förföljda folk"
Den muslimska folkgruppen rohingya finns i Bangladesh, Malaysia, Myanmar och Pakistan.
Rohingyerna beskrivs ibland som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.
Mest omtalad är minoriteten i Myanmar. Där har rohingyerna bott i delstaten Rakhine i landets västra delar i generationer. Före 1962 erkändes de som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och Myanmars buddhistiska majoritet.
2017 slog Myanmars militär ner hårt mot rohingyer i Rakhine, vilket drev över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.
Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno)