Annons
Nyheter

Rökbomb kastad mot Japans premiärminister

Japans premiärminister Fumio Kishida utsattes för ett attentat när en rökbomb kastades mot honom vid helgens valmöte.
Kishida klarade sig oskadd och gärningsmannen greps på plats.
Japan • Publicerad 15 april 2023
En 24-årig man greps omedelbart efter attentatet mot Japans premiärminister.
En 24-årig man greps omedelbart efter attentatet mot Japans premiärminister.Foto: AP/TT

Kishida var tänkt att hålla ett tal i den japanska hamnstaden Wakayama söder om Osaka när rökbomben kastades. Ett vittne beskriver för tv-kanalen NHK att hon såg något komma flygande och att det därefter skedde en rejäl smäll. Tv-bilder visar hur polismän omedelbart kunde gripa den 24-årige gärningsmannen och släpa bort honom från platsen samtidigt som åskådare flydde.

Mannens bakgrund och motivet för dådet är fortfarande okänt.

Annons

Utöver en polisman som fick lättare skador har inga övriga personskador rapporterats efter dådet och Fumio Kishida kunde omedelbart efteråt återuppta valkampanjsarbetet.

– Vi ska nu hålla val, vilket är den allra viktigaste saken för vårt land. Med er hjälp vill jag att vi tar oss igenom detta till slutet, sade Kishida i ett tal som sändes i NHK, utan att nämna det inträffade.

Japans regeringssamordnande minister Hirokazu Matsuno kommenterade händelsen för reportrar:

– Val är demokratins kärna och vi bör aldrig tolerera hot eller våldsamt beteende.

Händelsen inträffar bara nio månader efter att Kishidas företrädare, Shinzo Abe, sköts till döds under ett kampanjmöte i staden Nara. Attentatet har gjort att säkerhetsåtgärderna skärpts markant i Japan, särskilt inför G7-mötet som ska äga rum i mitten av maj i Japan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons