Annons

Ronnie Petersons grav vandaliserad i Örebro

Tre gravar har vandaliserats på Almby kyrkogård i Örebro.
En av dem tillhör formel 1-legenden Ronnie Peterson.
Formel 1 • Publicerad 29 mars 2020
Ronnie Peterson jublar efter sin andra GP-seger för säsongen 1978 på Zeltwegbanan i Österrike. Arkivbild.
Ronnie Peterson jublar efter sin andra GP-seger för säsongen 1978 på Zeltwegbanan i Österrike. Arkivbild.Foto: /TT
Ronnie Petersons begravningsgudstjänst hölls i Nicolaikyrkan i Örebro, 1978. Kistan bars ut av Åke Stranberg, Emmerson Fittipaldi, Jody Scheckter, James Hunt, Niki Lauda och John Watson. Arkivbild.
Ronnie Petersons begravningsgudstjänst hölls i Nicolaikyrkan i Örebro, 1978. Kistan bars ut av Åke Stranberg, Emmerson Fittipaldi, Jody Scheckter, James Hunt, Niki Lauda och John Watson. Arkivbild.Foto: TT

Vandaliseringen tros ha skett någon gång under natten till söndagen. Stenarna på de tre gravarna har vräkts omkull, skriver NA.

– Stenarna ligger verkligen ned. Det ser inte alls roligt ut, verkligen inte, säger Brita Wennsten till tidningen.

Annons

Församlingsherden i Almby församling tror inte att Ronnie Petersons grav var slumpmässigt utvald.

– Det känns nästan som att man just har valt Ronnies sten.

Ronnie Peterson är Sveriges mest framgångsrika formel 1-förare någonsin och dog 34 år gammal efter en svår krasch i en tävling 1978 i Monza, Italien.

Begravningsgudstjänsten, där bland annat F1-stjärnor som Niki Lauda och James Hunt närvarade, hölls sedan i Nikolaikyrkan i Örebro innan kistan fördes till Almby kyrkogård.

Brita Wennsten är sorgsen över vandaliseringen av platsen där även Ronnie Petersons hustru Barbro och föräldrarna Bengt och May-Britt är begravda.

– Det är bara att beklaga att det ser ut på det här sättet. Det är så onödigt. Jag tänker framför allt på de anhöriga. Man kan ju tänka sig själv om man kom till en anhörigs grav, och så ser det ur så här med välta stenar. Det är verkligen att skända, säger Brita Wennsten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons