Annons

Rumänien avvisar uppgift om rysk drönarexplosion

Ukraina hävdar att ryska drönare ska ha exploderat över rumänskt territorium under natten – men uppgifterna tillbakavisas av Natolandet Rumänien.
Rumänien • Publicerad 4 september 2023
Hamnstaden Izmail har blivit föremål för drönarattacker.
Hamnstaden Izmail har blivit föremål för drönarattacker.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Ryska drönare föll ner och exploderade över rumänskt territorium under natten till måndagen, hävdar Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, enligt Bloomberg.

Attacken ska enligt Nikolenko ha varit riktad mot området runt den ukrainska hamnstaden Izmail, som gränsar till Rumänien.

Annons

De ukrainska uppgifterna "dementeras kategoriskt" av Rumänien, skriver AFP med hänvisning till landets försvarsdepartement.

"Drönarattackerna som genomfördes av den Ryska federationen utgjorde inga direkta militära hot mot vårt nationella territorium eller Rumäniens territorialvatten", skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

Sedan Ryssland drog sig ur spannmålsavtalet i juli har landet kontinuerligt utfört attacker mot ukrainska spannmålslager, däribland i Izmail. Odessas guvernör Oleh Kiper uppgav att 17 drönare skjutits ned i regionen under natten till måndagen.

Ukraina har då och då under kriget hävdat att konflikten spillt över på andra europeiska länder, däribland i november i fjol då en robot slog ned i Polen och dödade två personer. Ukraina anklagade Ryssland för att ligga bakom händelsen, men detta avfärdades av Nato, som pekade på att det troligen var en ukrainsk luftförsvarsrobot som fallit där av misstag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons