Annons
Nyheter

Runt 40 000 vaccinerade mot covid-19 i Sverige

Massvaccineringen av svenska folket är i gång.
Cirka 40 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Sverige, enligt Läkemedelsverkets uppgifter från i måndags.
Vaccin • Publicerad 7 januari 2021
Cirka 40|000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Sverige. Arkivbild.
Cirka 40|000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Sverige. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Och sedan dess har ännu fler hunnit vaccinera sig, berättar Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.

– Sverige har kommit igång med vaccinationerna och det är något som är väldigt positivt, säger hon.

Annons

Varken hon eller Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell vill dock bedöma huruvida siffran 40 000 är bra eller dålig. På fredagen väntas mer korrekta siffror.

– Vi har inte fått rapporteringar från alla regioner så vi kan inte ge en fullständig bild. Men vi har för avsikt att i morgon (fredag) lägga ut den information vi har från de regioner som har rapporterat så här långt, säger Tegmark Wisell på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Två dödsfall

Läkemedelsverket redovisar också löpande konsekvenser från vaccineringen. Hittills har myndigheten handlagt tio rapporter om misstänkta biverkningar. Framför allt rör det förväntade milda lokala symtom vid injektionsstället och vanliga reaktioner som uppkommer när immunförsvaret aktiveras.

Totalt två personer har avlidit efter att ha vaccinerats med covidvaccinet från Pfizer/Biontech och båda fallen handlar om äldre och sjuka personer. Myndigheten kan inte fastställa att dödsfallen kan kopplas till vaccinationerna.

– Det är samma läge för båda dödsfallen. Dels det tidigare dödsfallet där en äldre och multisjuk man avled en dag efter vaccination, dels det andra där en äldre kvinna med demens i slutskedet vaccinerades och avled tre dagar senare, säger Arthurson.

Båda fallen ska utredas mer, och den avlidna mannen ska obduceras.

– Då får vi förhoppningsvis en fastställd dödsorsak.

"Inga signaler"

Att personer som vaccineras också dör är något som är förväntat, enligt Veronica Arthurson som säger att det inte behöver vara vaccinet som är orsaken.

– Det sker naturligtvis dödsfall i befolkningen också i ett normalläge, och inte minst bland äldre personer. Det är viktigt att komma ihåg.

TT: Andra länder har vaccinerat ännu fler än Sverige. Har man kunnat dra några slutsatser där?

Annons

– Det är en bra poäng. Vi har inga signaler på att det här vaccinet på något sätt skulle orsaka svår sjukdom eller död i gruppen äldre och multisjuka personer.

Fakta: Vaccinläget i Sverige

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Vaccinationerna mot covid-19 startade den 27 december i Sverige med covidvaccinet från Pfizer/Biontech, efter godkännande från EU-kommissionen den 21 december.

På onsdagen den 6 januari godkändes också Modernas covidvaccin, och under nästa vecka väntas doser anlända till Sverige.

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons