Annons

Runt 500 testade för coronaviruset i Sverige

Snart har 500 personer testats för coronaviruset i Sverige. Sju fall har bekräftats.
En av dem som har smittats åkte flyg från Milano till Stockholm och sedan tåg vidare till Göteborg. Nu spåras resenärer som var ombord.
Coronaviruset • Publicerad 28 februari 2020
Människor som suttit nära den smittade personen på tåget kontaktas. Arkivbild.
Människor som suttit nära den smittade personen på tåget kontaktas. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/ TT

Fem nya fall av det nya coronaviruset konstaterades i Sverige under torsdagen, varav tre nu finns i Västra Götalandsregionen. En av personerna var i Milano i Italien och flög till Stockholm den 25 februari. Redan då bedöms personen ha haft symtom vilket innebär att smittspridning pågår, rapporterar Göteborgs-Posten.

Den 26 februari åkte personen tåg från Stockholm till Göteborg, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Annons

– Det hanterar vi på ett sådant sätt att vi får ut listor. Där kan man se vilka personen suttit intill. Det finns rutiner som europeiska smittskyddsmyndigheten har tagit fram, som säger att man kan spåra dem som suttit två rader framför, två rader bakom och två vid sidan om.

100 testade om dagen

Andra som åkte med samma tåg ska känna sig lugna, enligt smittskyddsläkaren, även om risken för dem att smittas inte är obefintlig.

Under fredagen räknade Folkhälsomyndigheten med att 500 personer snart testats för coronaviruset i Sverige, varav sju bekräftats. Omkring 100–150 analysers görs varje dag så antalet provtagna väntas stiga snabbt, rapporterar Svenska Dagbladet.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar den senaste tidens händelseutveckling gällande coronaviruset under en resa i Jämtland på Myltblommans äldreboende i Svenstavik.

– Vi följer det här minut för minut, timme för timme med de olika sektorerna i samhället. Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven till TT utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

"Kan inte känna oss trygga"

På måndag kallar han in det så kallade krishanteringsrådet för att höra hur myndigheterna krishanterar och samarbetar. Löfven menar att Sverige inte behöver omorganisera sin förvaltningsmodell för att hantera spridningen eftersom myndigheter som hanterar läget i en vardaglig situation har ansvar även nu.

– Det är en bra förutsättning men vi kan ju inte på något sätt känna oss trygga och säga att vi klarar oss med det som görs nu. Vi måste alltid ligga steget före, säger Stefan Löfven.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons