Annons
Nyheter

Trump: Bader Ginsburg ska ersättas fort

USA:s president Donald Trump vill att den avlidna liberala HD-domaren Ruth Bader Ginsburg ska ersättas "utan dröjsmål".
Hennes död ger Trump möjlighet att nominera ytterligare en konservativ domare, vilket under lång tid får konsekvenser för den juridiska tolkningen av grundlagsfrågor.
USA • Publicerad 19 september 2020
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Folksamling vid USA:s Högsta domstol i Washington efter beskedet att Ruth Bader Ginsburg avlidit, 87 år gammal.
Folksamling vid USA:s Högsta domstol i Washington efter beskedet att Ruth Bader Ginsburg avlidit, 87 år gammal.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Ruth Bader Ginsburg i oktober i fjol.
Ruth Bader Ginsburg i oktober i fjol.Foto: Jessica Hill/AP/TT

87-åriga Ruth Bader Ginsburg avled på fredagen i sitt hem i Washington efter en lång tids sjukdom i cancer. Förra året framkom det att hon genomgått en strålbehandling för en cancertumör i bukspottskörteln. Efter att tidigare i år ha friskförklarats meddelade hon i juli att hennes cancer i bukspottskörteln var tillbaka och att hon behandlades med cellgifter.

Vita huset flaggar efter beskedet på halv stång och dödsbudet har mötts av stor sorg i Washington, där Ruth Bader Ginsburg var en stor profil.

Annons

"Vår nation har förlorat en jurist av historiska proportioner, vi i Högsta domstolen har förlorat en omtyckt kollega. I dag sörjer vi, men med fast övertygelse att framtida generationer kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg som vi kände henne – en oförtröttlig och resolut förkämpe för rättvisan", skriver HD:s chefsdomare John Roberts i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Har en skyldighet"

President Trump säger på lördagen att han vill att Bader Ginsburg ska ersättas så fort som möjligt, och han väntas namnge en konservativ ersättare inom kort.

"Vi har denna skyldighet, utan dröjsmål", skriver han på Twitter.

Bara en timme efter det att HD tillkännagav att Ginsburg avlidit, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell att han kommer att hålla en omröstning om den person som Trump nominerar för att fylla den vakanta platsen i domstolen.

Bader Ginsburgs hälsa har följts med spänt intresse i USA, och många har spekulerat i om hon skulle avlida före eller efter valet, då valet av efterträdare får konsekvenser för den juridiska tolkningen av grundlagsfrågor under lång tid framöver.

Högsta domstolen har nio medlemmar. Nya domare nomineras av presidenten och måste godkännas av en majoritet av senatens ledamöter. Domarna innehar ämbetet på livstid men kan pensioneras på egen begäran.

Tog farväl

Efter dödsbudet strömmade folk till Högsta domstolen i Washington för att lägga ner blommor och ta farväl av den populära domaren. Inom loppet av några timmar hade över tusen personer samlats vid platsen och spontan sång hördes, bland annat Woody Guthries folkvisa "This land is your land", skriver The Washington Post.

– Frågan som hela tiden dyker upp i huvudet är "vem ska ta hand om oss nu?". Det här känns som en så djup förlust i dessa tider, säger Elizabeth LaBerge till tidningen.

I bakgrunden både vid trapporna vid Högsta domstolen och i flera politikers uttalanden ligger frågan om vem som kommer att utse en ersättare, Trump eller hans eventuella efterträdare.

– Det är så galet. Det är respektlöst. Kan vi inte ens få ha denna kväll utan prat om vem som ska ersätta henne, säger Kent Campbell på trapporna vid Högsta domstolen till USA Today.

Nominerades av Clinton

Annons

Ruth Bader Ginsburg tillträdde i Högsta domstolen i augusti 1993 efter att ha nominerats av den demokratiske presidenten Bill Clinton. Hon var då andra kvinna efter Sandra Day O'Connor att ta plats i domstolen och den första judiska kvinnan.

Bader Ginsburg hade då nästan 30 år tidigare nekats en plats som praktikant i samma domstol, för att hon var kvinna. Sin karriär ägnade hon till stor del åt att via juridiken kämpa för kvinnors rättigheter, inte minst i flera mål där hon fick plädera inför just Högsta domstolen innan hon själv blev domare.

Fakta: Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg föddes den 15 mars 1933 i Brooklyn i New York som Joan Ruth Bader.

Hon tog examen från det ansedda Cornelluniversitetet i mitten av 1950-talet men studerade även vid prestigeuniversiteten Harvard och Columbia och har varit professor vid flera olika lärosäten.

Gifte sig med Martin D Ginsburg 1954, paret har en dotter och en son. Maken avled 2010.

Hon nominerades av den demokratiske presidenten Bill Clinton till ledamot i USA:s högsta domstol 1993. Domstolens nio ledamöter utses på livstid och hon var domstolens andra kvinnliga ledamot efter Sandra Day O'Connor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons