Annons
Nyheter

Rymdsonden på väg till Jupiters månar

Rymdsonden Juice har inlett sin långa resa till Jupiters månar. Projektet är den största enskilda rymdsatsningen hittills för den europeiska rymdorganisationen Esa – och för Sverige.
Rymden • Publicerad 14 april 2023
Bärraketen Ariane 5 lyfter med rymdsonden Juice. Målet är Jupiters månar.
Bärraketen Ariane 5 lyfter med rymdsonden Juice. Målet är Jupiters månar.Foto: Esa/AP/TT
Jätteplaneten Jupiter som rymdsonden Juice når om åtta år. Arkivbild.
Jätteplaneten Jupiter som rymdsonden Juice når om åtta år. Arkivbild.Foto: Nasa/AP/TT

Uppskjutningen av bärraketen Ariane 5 från rymdbasen i Kourou i Franska Guyana i Sydamerika skedde klockan 14.14 på fredagen. Det var planerat till torsdagen men fick ställas in på grund av risk för blixtoväder.

En knapp halvtimme senare separerade sonden lyckosamt från raketen varpå kramkalas och applåder utbröt i rymdkontrollen.

Annons

Efter ytterligare en stund, strax efter klockan 15, kom den första signalen från sonden som därmed bekräftade dess välbefinnande för Esa-personalen i tyska Darmstadt.

Tar åtta år

För de 22 medlemsländerna i Esa innebär uppskjutningen av Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) en historisk framgång.

Juice kommer att nå Jupiter och planetens månar om åtta år. Uppdraget är att söka efter möjliga miljöer till liv. Forskarna tror att två av de stora månarna har hav som ligger under tjock is. Bland annat ska de leta efter elektromagnetiska signaler.

Av tio instrument ombord är två från Sverige: partikelmätaren kommer från Institutet för rymdfysik i Kiruna och radio- och plasmavågsinstrumentet från Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Hav i rörelse

– Jupiter har ett starkt magnetfält som svischar förbi månen, då uppstår mätbara elektriska strömmar i haven. Haven rör också på sig med en viss hastighet mot magnetfältet, då får vi ytterligare mätbara strömmar, sade Jan-Erik Wahlund, rymdfysiker och forskningsledare för ett av instrumenten ombord på Juice, till SVT häromdagen.

Juice är utrustad med två övervakningskameror som visar hur sondens solpaneler och olika antenner fällts ut inför den fortsatta färden mot Jupiter.

Fakta: Jupiter

Jupiter är solsystemets största planet och den femte i ordning inifrån. Den lyser med gulvitt sken och är tidvis ett av himlens ljusaste objekt.

Jätteplaneten har minst 95 månar enligt den europeiska rymdorganisationen Esa. De fyra största månarna Callisto, Europa, Ganymedes och Io – de så kallade galileiska månarna – har storlek som små planeter och kan ses med en vanlig kikare från jorden.

Kunskapen om Jupiter och dess omgivning har ökat väsentligt genom närpassager av flera rymdsonder från 70-talet och framåt. De mest detaljerade studierna utfördes av sonden Galileo 1995–2003.

Jupiters ekvatorsradie är drygt elva gånger jordens och massan 318 gånger jordens trots att planeten till 95 procent består av väte och helium.

Ett år på Jupiter motsvarar tolv år på jorden.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons