Annons

Rysk journalist på flykt fruktar för sitt liv

Den ryska tv-journalisten fångade i mars förra året världens uppmärksamhet när hon i direktsändning protesterade mot Rysslands krig i Ukraina. Nu berättar Marina Ovsjannikova om flykten från sitt hemland och rädslan för att den ryska regimen ska hitta henne.
Ryssland/Frankrike • Publicerad 10 februari 2023
Den tidigare ryska tv-journalisten Marina Ovsjannikova på en presskonferens tillsammans med Reportrar utan gränsers chef Christophe Deloire i Paris.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Efter protesten hotades Ovsjannikova av ett tioårigt fängelsestraff. Hon flydde Ryssland i oktober förra året strax innan domen föll.

Journalisten fick hjälp att ta sig ur Ryssland av den Frankrikebaserade organisationen Reportrar utan gränser (RSF). Sammanlagt sju olika fordon användes under flykten, berättar Ovsjannikova under en presskonferens på RSF:s huvudkontor i Paris på fredagen.

Bakom nyhetsankarets rygg

Annons

– Vi var tvungna att ta stjärnorna till hjälp för att navigera och det var en riktig utmaning. Vi gömde oss från ljusskenen som kom från soldater och fordon vid gränsen, men till slut lyckades vi, säger den 44-åriga tidigare redaktören för den regimtrogna ryska Channel One i Moskva.

Det var mitt i sändningen av ett av kanalens flaggskeppsprogram som Marina Ovsjannikova klev in i studion och höll upp ett plakat bakom nyhetsankarets rygg. På plakatet stod budskapet "Stoppa kriget. Tro inte på propaganda. De ljuger för dig".

Ovsjannikova berättar att hon trots hotet om ett långvarigt fängelsestraff var väldigt tveksam om hon skulle fly Ryssland.

– Det är fortfarande mitt land, även om det är krigsförbrytare som har makten. Men jag hade inget val. Det var antingen emigration eller fängelse.

Novitjok, polonium eller en bilkrasch?

Redan dagen efter Marina Ovsjannikovas tv-protest erbjöd Frankrikes president Emmanuel Macron henne asyl. Hon lever nu tillsammans med sin dotter – som var med sin mamma under flykten – på olika hemliga adresser i Frankrike.

– Självklart fruktar jag för mitt liv. Varje gång jag talar med med mina ryska vänner säger de "Vad föredrar du? Novitjok, polonium eller en bilkrasch?", berättar tv-journalisten med en referens till dödsmetoder som ofta tillskrivs den ryska säkerhetstjänsten.

RSF-chefen Christophe Deloire säger att organisationen kontaktades av Marina Ovsjannikovas kort före hon beslutade sig för att fly. Han konstaterar att flykten var något utöver det vanliga.

Hoppas på Haag-domstol

– Hennes flykt för tankarna till de mest kända flykterna över Berlinmuren.

Marina Ovsjannikova säger själv att hon en dag hoppas få se de ryska ledarna ställas inför rätta i internationella brottmålsdomstolen i Haag.

– Jag tror att denna regim lever sin sista tid men jag vet inte hur länge detta krig och denna regim kommer att finnas kvar, fortsätter hon.

Annons

– Men det måste sluta med en total seger för Ukraina, annars finns det ingen framtid för Ryssland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons