Annons
Nyheter

Rysk minister bland tusentals nya smittade

Närmare 10 600 nya fall av coronasmitta har rapporterats i Ryssland under det senaste dygnet. President Vladimir Putin betonar att planerade lättnader av coronarestriktioner bör ske med försiktighet.
Ryssland • Publicerad 6 maj 2020
Rysslands kulturminister har testat positivt för det nya coronaviruset. Arkivbild.
Rysslands kulturminister har testat positivt för det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Dmitry Astakhov/AP/TT

Med totalt 165 929 bekräftade fall har Ryssland det sjätte högsta antalet i Europa, strax efter Tyskland, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Och samtidigt som smittspridningen bromsat in i många länder tycks den pågå med full kraft i Ryssland. Antalet nya bekräftade fall har legat på över 10 000 fyra dagar i rad.

Landets officiella dödstal är dock än så länge relativt lågt, med 1 537 bekräftade fall.

Minister med milda symptom

Annons

En av de nya smittade är Rysslands kulturminister Olga Lyubimova, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Hon har milda symptom och fortsätter att jobba på distans, säger hennes pressekreterare till nyhetsbyrån. Premiärminister Michail Misjustin har tidigare testat positivt för viruset och genomgår behandling. Även byggnadsminister Vladimir Jakusjev har berättat att han smittats och behövt uppsöka sjukhus.

Premiärminister Misjustin väntades inte kunna delta när regeringen och president Vladimir Putin under onsdagen höll möte för att diskutera hur coronarestriktionerna gradvis ska börjar lättas.

Försiktigt öppnande

Putin betonade i samband med mötet att öppnandet bör ske med försiktighet. Han konstaterade att det är upp till guvernörerna runt om i landet att bestämma hur de vill göra i sina respektive regioner.

Regeringen har utlovat flera stimulansåtgärder för att stötta upp ekonomin men har kritiserats från en del håll för att inte göra tillräckligt för de delar av befolkningen som drabbas hårdast av en förväntat svår recession. Vissa ekonomer har föreslagit att ytterligare stimunlanser kan finansieras med pengar kan från en särskild statlig fond. Men finansminister Anton Siluanov har varit tveksam till att använda de medlen, åtminstone i stor skala.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons