Annons

Wagner-chef om sanktioner mot honom: Rimliga

Wagnergrundaren Jevgenij Prigozjin anser att de europeiska sanktioner som riktas mot honom är berättigade.
Det säger han samma dag som det blev klart att EU-länderna inte borde ha infört sanktioner mot hans mamma.
EU • Publicerad 8 mars 2023
Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin vid en begravning i S:t Petersburg i december. Arkivbild.
Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin vid en begravning i S:t Petersburg i december. Arkivbild.Foto: AP/TT

"När det gäller att bestrida sanktioner mot mig och sanktioner mot Wagnergruppen, kommer jag inte att bestrida dem och jag tror att de för tillfället införts på ganska rimliga grunder", säger han i ett uttalande.

Prigozjin är nära knuten till Rysslands president Vladimir Putin och Wagnergruppen har i månader kämpat för att erövra den omstridda staden Bachmut i östra Ukraina.

Upphävda sanktioner

Annons

Prigozjins uttalande kommer efter att EU:s domstol under onsdagen upphävde sanktionerna som ålagts hans mor, Violetta Prigozjina.

Mamma Prigozjina är en av de över tusen personer som drabbats av frysta eventuella tillgångar i EU och inreseförbud till unionen, med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Orsaken är hennes ägarskap i företag som grundats och ägts av sonen. Men att knyta modern till några felaktigheter går inte, anser nu EU:s domstol.

"Kopplingen mellan fru Prigozjina och hennes son som gjordes då det överklagade beslutet togs är enbart grundat på deras familjeband och därför inte tillräckliga för att rättfärdiga att hon inkluderas på den överklagade listan", heter det i ett pressmeddelande från domstolen.

Tung seger för Ryssland

Bland annat anser domstolen att det finns klara bevis för att Prigozjina inte varit ägare i de bolag som nämnts sedan 2017, även om hon fortsatt haft aktier i bolagen.

Onsdagens utslag i domstolen är en tung seger för Ryssland. Det lär göra det svårare för de EU-länder som trycker på för att just anhöriga ska dras in i större omfattning, för att undvika att ryska politiker, företagsledare, militärer och andra kan kringgå de sanktioner som införts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons