Annons

Rysk storoffensiv kan ha smygstartat

En ny rysk storoffensiv i Ukraina har sagts kunna ske när som helst och tiotusentals soldater sägs ha skickats mot fronten.
Offensiven har redan inletts, enligt krigsanalytiker.
Ukraina • Publicerad 9 februari 2023
Kratrar på ett fält nära fronten i Bachmut.
Kratrar på ett fält nära fronten i Bachmut.Foto: Libkos/AP/TT
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden, den 8 februari.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden, den 8 februari.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Ukrainska soldater i en skyttegrav utanför Bachmut i Donetsk på onsdagen.
Ukrainska soldater i en skyttegrav utanför Bachmut i Donetsk på onsdagen.Foto: Libkos/AP/TT

Ukraina och landets allierade i väst har i flera veckors tid förutspått ett omfattande ryskt anfall i närtid – möjligen i tid till årsdagen för kriget, eller åtminstone innan Ukraina förstärks med nya och starkare stridsvagnar.

Ryssland bedöms ha förflyttat många styrkor mot frontområden i öst. På onsdagen sade den ukrainske guvernören i delvis ockuperade Luhansk, Serhij Hajdaj, att det handlar om tiotusentals soldater. Han sade då att den ryska offensiven lär inledas under nästa vecka från tre olika håll.

Annons

Men mycket tyder på att den redan har startat, om än gradvis, enligt analytiker vid den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW).

"Ryska styrkor har återfått initiativet i Ukraina och har påbörjat sin nästa stora offensiv i Luhansk", skriver de i en dagsrapport om utvecklingen i kriget.

Tre divisioner

Under den senaste veckan bedöms Rysslands aktiviteter i nordöstra Ukraina – "särskilt nordväst om Svatove nära Kupjansk samt väst om Kreminna" – ha trappats upp avsevärt.

Minst tre stora förband, divisioner, har riktats dit vilket indikerar att den ryska offensiven har inletts, "även om ukrainska styrkor så här långt förhindrar ryska styrkor från att göra några betydande framsteg", skriver ISW:s analytiker.

De bedömer att storoffensiven sannolikt inte har nått full styrka ännu, men de slår också fast att det inte på något vis är givet att Ryssland når sina mål.

Om de ryska styrkorna går in fullt ut med dessa styrkor riskerar Ryssland också att offensiven kulminerar i det redan hårt omstridda frontområde som kallas Svatove-Kreminna-linjen, skriver krigsanalytikerna. Det vill säga utan att uppnå det ryska målet att åtminstone ta kontroll över hela Luhansk och Donetsk.

"En sådan kulminering skulle sannolikt ge de ukrainska styrkorna ett fönster att utnyttja till en egen motoffensiv."

Skickar nytt blod

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gick tidigare i veckan ut och hävdade att ryska styrkor avancerar på flera håll kring omstridda Bachmut och Vuhledar i öst, där blodiga strider om små bosättningar i området har pågått i flera veckor.

Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst som tippas bli ny försvarsminister, har förutspått att Ryssland kommer att ta sikte på den västra delen av Luhansk. Då förväntar han sig att Ukraina får möta "ordentliga mekaniserade brigader", det vill säga stora förband som anfaller med stridsfordon, snarare än att Ryssland fortsätter att skicka fram Wagner-rekryter och illa förberedda reservister i massor.

Ryssland har fortsatt att utbilda reservister, sedan flera hundra tusen kallades in under förra året.

Annons

Storbritanniens försvarsdepartement ville härom dagen ge en bild av att Ryssland har tagit sig vatten över huvudet. Det skrev i en offentlig krigsanalys att de ryska styrkorna endast vinner några hundra meter mark per vecka.

"Det förblir osannolikt att Ryssland kommer att kunna bygga upp de styrkor som krävs för att påtagligt påverka krigets utgång inom de kommande veckorna", skrev britterna i tisdags.

Vädjar om flygplan

Ryssland antas känna viss brådska med sina anfallsplaner. Ukraina har blivit lovat nya och moderna stridsvagnar från sina allierade i väst, vilka kommer att ge landets styrkor nya möjligheter att bryta igenom fronten och återta ockuperad mark. Men fordonen kommer inte att dyka upp förrän om några veckor.

I ett nästa steg önskar sig den ukrainska regeringen stridsflygplan. President Volodymyr Zelenskyj befinner sig på resa i Europa och har flygplan högt på dagordningen. På onsdagen var han i London och Paris, där han träffade den brittiske premiärministern Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

I dag väntas han dyka upp vid EU-toppmötet i Bryssel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons