Annons

Zelenskyj: Rysk robotattack utmaning för Nato

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar den senaste ryska attacken mot Ukraina för "en utmaning för Nato".
Enligt landets premiärminister Denys Sjmyhal skadades ukrainsk infrastruktur under fredagens omfattande robotattack.
Ukraina • Publicerad 10 februari 2023
Kievbor väntar på att få återvända hem efter fredagens robotattacker.
Kievbor väntar på att få återvända hem efter fredagens robotattacker.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

"Zaporizjzja drabbades av en av de största luftattackerna sedan början av kriget. Charkiv drabbades också av en storskalig attack under natten", sade Sjmyhal enligt CNN.

Enligt premiärministern är reparationer på väg.

Annons

"Trots denna terror har den stora majoriteten av ukrainarna kvar värme, vatten och elektricitet", sade han.

Omfattande flyglarm

Enligt Ukrainas flygvapen sköts 61 av 71 ryska robotar riktade mot viktig infrastruktur i Ukraina ned och förstördes, rapporterar AFP.

Under morgontimmarna ljöd flyglarmen över stora delar av Ukraina. Landets flygvapen hävdar att det rör sig om ryska iransktillverkade drönare som skickats från Azovska sjön och kryssningsrobotar från Svarta havet.

Två robotar uppges dessutom ha korsat moldaviskt och rumänskt luftrum innan de slog ned i Ukraina, rapporterar flera medier. Rumänien tillbakavisar uppgifterna, medan försvarsdepartementet i Chisinau snabbt bekräftade att en robot inkräktat landets luftrum. Utrikesdepartementet har kallat upp Rysslands ambassadör i landet för att "understryka den oacceptabla kränkningen av vårt luftrum".

"Terror som kan stoppas"

Även Zelenskyj hävdar att flera ryska robotar passerade Moldaviens och Natomedlemmen Rumäniens luftrum på väg till Ukraina.

"Det här är terror som kan och måste stoppas", uppger Zelenskyj i ett uttalande, och tillägger att det finns "offer".

EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver på Twitter att Ryssland "återigen attackerar Kiev, Charkiv, Zaporizjzja, Lviv och andra ukrainska städer, och har också kränkt moldaviskt luftrum".

"Bombandet av civila mål är krigsbrott och kommer inte att gå ostraffat", skriver han.

På fredagen meddelade det ryska makthögkvarteret Kreml att president Vladimir Putin ska tala till parlamentet om tillståndet i landet den 21 februari – några få dagar före årsdagen av den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina den 24 februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons