Annons
Nyheter

Ryska hackare pekas ut för vårddatastöld

Australisk polis anklagar ryska hackare för att ligga bakom ett dataintrång hos vårdförsäkringsbolaget Medibank, där de kom över känsliga vårduppgifter.
Australien • Publicerad 11 november 2022
Miljontals kunder har blivit bestulna på känslig data när hackare tog sig in i australiska Medibanks system.
Miljontals kunder har blivit bestulna på känslig data när hackare tog sig in i australiska Medibanks system.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

– Jag vet att australier är arga, har ångest och att de letar information om den högst känsliga och djupt privata information som har släppts av de här brottslingarna som tog sig in i Medibanks databas, säger Reece Kershaw vid Australiens federala polis vid en presskonferens.

Bland de läckta uppgifterna finns detaljer om bland annat hiv-diagnoser och missbruksbehandlingar, liksom passnummer, telefonnummer och adresser.

Annons

Hackergruppen släppte uppgifterna efter att Medibank vägrat betala ut den lösesumma som gruppen krävt.

På grund av ärendets känsliga natur svarade polisen Kershaw inte på några frågor, men han berättade att man tror att en grupp löst sammansatta hackare i Ryssland ligger bakom intrånget.

– De här cyberbrottslingarna agerar som ett företag med dotterbolag och medhjälpare som stödjer verksamheten, säger han.

Enligt Kershaw är australisk polis i kontakt med rysk polis.

– Det är viktigt att notera att Ryssland tjänar på att dela underrättelser och data genom Interpol, och med det kommer ansvar och ansvarsutkrävande.

Hackarna tog sig in i företaget Medibanks system, och har släppt filer med patientuppgifter på den ljusskygga del av internet som kallas darknet. Brottslingarna har krävt en amerikansk dollar för var och en av de 9,7 miljoner kunder som drabbats. Medibank har bekräftat att uppgifter om 5 miljoner personer stulits, enligt ABC News.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons