Nyheter

Ryska medier spred falska Sverige-uppgifter

Politik • Publicerad 10 januari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal på Folk och försvar i Sälen. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal på Folk och försvar i Sälen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade under sitt tal på Folk och försvar att det inte är aktuellt att placera kärnvapen på svensk mark i fredstid.

Men i flera ryska medier – däribland RBC, Gazeta, News.ru och Lenta – uppgav man att Kristersson tvärtom öppnat för kärnvapen, något som norska Tv2 var först med att rapportera om.

På tisdagskvällen kommenterar Kristersson de ryska mediernas rapportering i ett inlägg på Facebook.

"Samtidigt som Ryssland bedriver ett fullskaligt invasionskrig mot Ukraina så hotas Sverige, våra grannländer och resten av Europa av Rysslands hybridkrigföring – och rysk desinformation. Häromdagen varnade Säpo för allt mer ryskt spionage i Sverige. Nu sprider rysk media ren desinformation om vad jag sa i mitt tal i Sälen", skriver statsministern i inlägget.

RBC har i efterhand valt att korrigera sin artikel, som nu innehåller en rättelse där det står att texten "modifierats till följd av ett fel i översättningen".

Men både Lenta, Gazeta och News.ru har kvar den felaktiga uppgiften.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.