Annons
Nyheter

Ryska medier spred falska Sverige-uppgifter

Politik • Publicerad 10 januari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt tal på Folk och försvar i Sälen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade under sitt tal på Folk och försvar att det inte är aktuellt att placera kärnvapen på svensk mark i fredstid.

Men i flera ryska medier – däribland RBC, Gazeta, News.ru och Lenta – uppgav man att Kristersson tvärtom öppnat för kärnvapen, något som norska Tv2 var först med att rapportera om.

Annons

På tisdagskvällen kommenterar Kristersson de ryska mediernas rapportering i ett inlägg på Facebook.

"Samtidigt som Ryssland bedriver ett fullskaligt invasionskrig mot Ukraina så hotas Sverige, våra grannländer och resten av Europa av Rysslands hybridkrigföring – och rysk desinformation. Häromdagen varnade Säpo för allt mer ryskt spionage i Sverige. Nu sprider rysk media ren desinformation om vad jag sa i mitt tal i Sälen", skriver statsministern i inlägget.

RBC har i efterhand valt att korrigera sin artikel, som nu innehåller en rättelse där det står att texten "modifierats till följd av ett fel i översättningen".

Men både Lenta, Gazeta och News.ru har kvar den felaktiga uppgiften.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons