Annons
Nyheter

Ryssar utvisas – UD utesluter inte åtgärder

Svenska utrikesdepartementet utesluter inga åtgärder efter beskedet att Norge utvisar 15 ryska underrättelseofficerare.
Säkerhet • Publicerad 13 april 2023
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

”Såsom Säpo och andra relevanta svenska myndigheter har rapporterat bedriver Ryssland kontinuerlig underrättelseinhämtning i Sverige. Detta utgör ett säkerhetshot som regeringen tar på stort allvar", skriver svenska UD i ett mejl till TT.

UD tillägger:

Annons

"Vi utesluter i nuläget inga åtgärder."

Norge meddelade på torsdagen att 15 ryska diplomater, som beskrivs som underrättelseofficerare bakom täckmantel, måste lämna landet.

Den svenska regeringen har tidigare utvisat tre ryska diplomater. Det skedde i april förra året.

Enligt dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) bedrev personerna illegal verksamhet i Sverige. Ryssland svarade ett par veckor senare med att utvisa fyra svenska diplomater.

Säkerhetspolisen har tidigare bedömt att var tredje rysk diplomat i Sverige egentligen är underrättelseofficerare.

Efter att Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina har en våg av utvisningar av ryska diplomater svept över Europa. Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) har varnat för att antalet så kallade illegalister, spioner som agerar utanför det reguljära underrättelsearbetet, som en effekt av detta kan bli fler.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons