Annons

Ryssland har vridit på gasen till Europa

Ryssland har släppt på gasen till Europa i nya gasledningen Turkstream. Kritiker ser ledningen som ytterligare ett sätt för Moskva att kringgå Ukraina.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2020
Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inviger ledningen på onsdag. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inviger ledningen på onsdag. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis

Turkstream – som president Vladimir Putin inviger officiellt tillsammans med sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan på onsdag – byggs samtidigt som Ryssland fördubblar kapaciteten genom Östersjön med Nordstream 2, ett bygge som enligt flera europeiska regeringar innebär ett farligt ryskt grepp om EU:s energiförsörjning.

I ett första steg går Turkstream till Turkiet för vidare transporter till Grekland, Bulgarien och Nordmakedonien. Ytterligare en ledning ska kopplas på och skicka gas via Bulgarien till Serbien och Ungern. Även Rumänien, Moldavien och Ukraina kan förses via den flödesvägen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Ukraina har länge varit ett viktigt transitland för ryska gasleveranser, men relationen mellan Moskva och Kiev har i princip varit bottenfrusen efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön. Moskva har ofta använt leveranserna som påtryckningsmedel och i flera år tvistat med Kiev om transitavgifter som Ukraina anser sig ha rätt till. I december löstes tvisten genom ett avtal om att vissa ryska gasleveranser ska fortsätta gå via grannlandet under en femårsperiod.

En annan dispyt om energiförsörjningen pågår med Vitryssland. I fredags stoppades ryska oljeleveranser till grannen, men släpptes på igen dagen efter sedan parterna närmat sig ett nytt avtal, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons