Annons

Ryssland och Iran i gemensam drönarsatsning

Ryssland och Iran fördjupar sitt samarbetet med en miljardsatsning. De båda länderna planerar att bygga en gemensam fabrik för att tillverka 6 000 militära drönare de kommande åren, uppger källor för Wall Street Journal.
Ukraina • Publicerad 5 februari 2023
Iran har redan levererat hundratals drönare av typen Shahed-136 till Ryssland. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Tanken är att drönarna ska användas i Rysslands anfallskrig i Ukraina.

En iransk delegation besökte den 5 januari Ryssland för att inspektera den tilltänkta byggplatsen i staden Jelabuga, väster om Uralbergen, skriver Wall Street Journal med hänvisning till västerländska källor.

Annons

Teheran har redan försett Moskva med hundratals drönare som använts för att attackera både militära och civila mål i Ukraina. Men de nuvarande modellerna är relativt långsamma och högljudda. Syftet med den nya fabriken är att bygga snabbare drönare som lättare ska kunna bryta igenom det ukrainska luftförsvaret.

USA:s regering varnar för att Ryssland och Iran är på god väg att utveckla ett "fullfjädrat försvarssamarbete", skriver Wall Street Journal. Vita huset har tidigare också varnat för just planerna på att bygga en drönarfabrik i Ryssland.

Fabriken ingår i en affär mellan Iran och Ryssland som är värd motsvarande drygt tio miljarder konor, enligt tidningens källor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons